WERKTIJDEN - 23.12.2022

Waar rekening mee houden als een werknemer vrijwilliger bij de brandweer wordt?

De brandweer voert momenteel actief campagne om vrijwilligers te werven. Wat heeft het voor u als werkgever voor gevolgen als een werknemer hieraan gevolg wil geven? Bent u verplicht om eraan mee te werken?

De consequenties. Een nieuw lid van de vrijwillige brandweer moet eerst een opleiding volgen die in de avonduren en in het weekend plaatsvindt. Ook wordt er meestal ’s avonds en in het weekend geoefend. Brandmeldingen kunnen echter de hele dag komen en dan is het de bedoeling dat de brandweerman zijn werk uit handen laat vallen en zich met spoed naar de kazerne begeeft. Daar komt voor werkgevers dus wel wat bij kijken.

Alarm tijdens werktijd

Goed bekijken. Als werkgever bent u niet verplicht om eraan mee te werken als een medewerker onder werktijd naar een brand moet uitrukken. Maar als u er wel aan mee wilt werken, zult u goed moeten weten wat de gevolgen voor het werk zijn en zult u daar goede afspraken over moeten maken, bijv. over het inhalen van de werkzaamheden of onmiddellijke vervanging.

Informeren. De regionale brandweer wil graag bemiddelen tussen u en de werknemer. Het is dan ook sowieso slim om contact op te nemen en te vragen wat zoal de praktische gevolgen voor u zijn. Tip.  Tot de opleiding hoort ook bedrijfshulpverlening. De werknemer kan dus als bhv’er binnen uw bedrijf worden ingezet.

In geval van ongeval en verzuim

Schade is verzekerd. Een brandweervrijwilliger loopt uiteraard best wel risico. Een ongeval zit hier in een groter hoekje dan normaal. Er wordt echter een ongevallenverzekering afgesloten waarmee financiële risico’s worden gedekt. Uw werknemer is tijdens de brandweerwerkzaamheden volledig verzekerd. Mocht uw medewerker door een ongeval bij de brandweer niet kunnen werken voor uw bedrijf, dan kunt u de veiligheidsregio aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen. U ontvangt dan een vergoeding voor deze uren. Let op.  Neem contact op met de betreffende brandweerregio en check wat de exacte afspraken zijn.

Let op de arbeidstijden

De uren die de werknemer voor de brandweer maakt, tellen mee voor de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit. U moet als hoofdwerkgever rekening houden met de maximale arbeidstijden en de minimale rustduur. De gewerkte uren bij de brandweer zijn niet vergelijkbaar met een normale baan. Het kan zomaar zijn dat uw werknemer twaalf uur achter elkaar bij een brand wordt ingezet. Tip.  In de Handreiking Arbeidstijden en brandweervrijwilligers staan alle regels nog eens opgesomd en worden deze met praktijkvoorbeelden toegelicht. Let op.  De handreiking is op een punt achterhaald. Het Europees Hof van Justitie heeft namelijk geconcludeerd dat consignatietijd (beschikbaarheidsdienst) arbeidstijd is, als de werknemer:

  • zijn consignatie moet doorbrengen op een aangewezen plaats; en
  • verplicht is op korte termijn gehoor te geven aan een oproep.

Download de Handreiking Arbeidstijden en brandweervrijwilligers van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 4.

Niet alleen voor de brandweer. De Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit gelden ook voor werknemers die vrijwilliger zijn bij bijv. de reddingsbrigade, de EHBO en het Korps Nationale Reserve.

Download de brochure Mijn werknemer als reservist van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 4.

U bent niet verplicht om mee te werken als een werknemer bij de vrijwillige brandweer wil. Werkt u er wel aan mee, dan krijgt u er een bhv’er voor terug. De werknemer is volledig verzekerd tijdens de brandweeruren. Houd goed de arbeids- en rusttijd in de gaten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01