EEN SOCIALE ZEKERHEID - 13.12.2022

Ziek uit dienst of ziekmelding binnen 28 dagen na dienstverband

Stel, een werknemer werkt bij u met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en als het contract eindigt, is hij ziek. Hij ontvangt dus een ZW-uitkering. Deze uitkering wordt aan u doorbelast waardoor uw premie stijgt. Wat te doen?

Hoe zit dat?

Voor wie is de Ziektewet? Als iemand die geen werkgever heeft, ziek wordt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Dat is bijv. zo voor uitzendkrachten of voor iemand die werkte met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en ziek is op het moment dat het contract eindigt of binnen vier weken daarna. Tip.  Als de werknemer een WW-uitkering heeft en hij binnen vier weken ziek wordt, wordt de ZW-uitkering niet doorbelast. De Ziektewet wordt daarom ook wel een ‘vangnet’ genoemd.

Als de loonsom groter dan € 905.000 is. Sinds de invoering van de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ in 2023 krijgen werkgevers met een totale sv-loonsom van € 905.000 of meer een hogere ziektewetpremie als een werknemer ziek uit dienst is gegaan.

Hoe werkt dat in de praktijk? Als een werknemer na een tijdelijk dienstverband uit dienst gaat en binnen vier weken een Ziektewet-uitkering aanvraagt, kan deze worden toegerekend aan de laatste werkgever. De werkgever betaalt later hierdoor een hogere Ziektewet-premie. Dit kan een behoorlijk financieel nadeel zijn. Tip.  Zodra een WW-uitkering aan de werknemer is toegekend, vervalt uw risico op een hogere ZW-premie.

Wat als het u overkomt? Belangrijk is om bezwaar te maken tegen een de beslissing van het UWV, zodat een onterechte toekenning kan worden teruggedraaid. Uit een recente rechtszaak blijkt dat zo’n bezwaar zeker zinvol kan zijn (ECLI:NL:RBDHA:2022:9588) . Wat speelde daar?

Met terugwerkende kracht ziekgemeld

Eerste ziektedag is van belang. Het UWV moet bij een aanvraag van de Ziektewet-uitkering bepalen wat de eerste ziektedag is. Alleen zo kan duidelijk worden of de werknemer binnen vier weken ziek is geworden, waardoor de premie van de werkgever moet wordt verhoogd. Het UWV moet dus onderzoeken wat de eerste ziektedag is.

Ziekmelding pas na tien maanden. Werknemer Jos heeft zelf ontslag genomen en zich pas na tien maanden ziek gemeld en een ziektewetuitkering aangevraagd. Hij vraagt deze uitkering met terugwerkende kracht per 1 november 2019 aan. Dit is de datum hij uit dienst is gegaan.

Onvoldoende onderzoek UWV. Volgens de (ex-)werkgever heeft het UWV de ziekmelding van Jos onvoldoende onderzocht. Zo is er geen enkele medische of specialistische informatie van voor juni 2020 opgevraagd of beoordeeld. De ex-werkgever is dan ook van mening is dat deze ziekmelding niet aan hem behoort te worden toegerekend en dat zijn premie niet mag worden verhoogd.

Oordeel op basis informatie werknemer. De arts van het UWV heeft de ex-werknemer alleen telefonisch gesproken en de medische informatie in het dossier is door de ex-werknemer zelf verstrekt en toont niet aan dat de eerste ziektedag 1 november 2019 was. Het UWV heeft aangegeven dat de eerste arbeidsongeschiktheidsdag gebaseerd is op de informatie van de ex-werknemer zelf.

Bezwaar werkgever gegrond. De werkgever heeft in zijn bezwaar aangegeven dat de ex-werknemer nog een studie heeft gevolgd en ook elders werkzaamheden heeft verricht. De rechtbank is van oordeel dat het UWV de eerste ziektedag onvoldoende heeft onderzocht.

Krijgt u een beslissing van het UWV die van invloed is op uw Ziektewet- en/of WGA-premie? Ga in bezwaar om te beoordelen of het UWV de juiste beslissing heeft genomen. Het kan u financieel een flink voordeel opleveren!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01