VERLEGGINGSREGELING - 28.02.2024

Btw-verleggingsregeling schoonmaken

Met de btw-verleggingsregeling wordt de btw betaald door degene die de prestatie afneemt.

Fysieke werkzaamheden Btw-ondernemers in de bouw, scheepsbouw, schoonmaakbranche of groenvoorziening hebben regelmatig te maken met onderaanneming en het uitlenen van personeel. In deze situaties geldt de btw-verleggingsregeling. De btw-verleggingsregeling bij onderaanneming en uitlenen van personeel geldt alleen voor fysieke werkzaamheden (werk van stoffelijke aard) aan onroerende zaken of schepen, bijv. bij het bouwen, slopen, aanleggen, onderhouden, herstellen en schoonmaken.

Niet van toepassing De regeling geldt niet voor ontwerpwerkzaamheden door bijv. architecten, tekenaars en scheepsontwerpers. Ook voor bewaking, verhuur en dergelijke diensten geldt de regeling niet. De btw-verleggingsregeling kan ook niet toegepast worden als:

  • het werk geheel of grotendeels (meer dan 50%) in de eigen werkplaats wordt gedaan,
  • de onderaannemer werkt aan een goed dat hij als onderaannemer heeft verkocht aan de hoofdaannemer.

Schoonmaakpersoneel Hof Amsterdam (ecli:nl:ghams:2023:3180) heeft onlangs geoordeeld dat de btw-verleggingsregeling voor een werk van stoffelijke aard van toepassing is op het inhuren van schoonmaakpersoneel. Het ging om een Vof met aandelen in een BV. De Vof huurt schoonmaakpersoneel in van de BV voor het schoonmaken van hotelkamers. De BV brengt btw in rekening over de vergoeding voor de inhuur van het schoonmaakpersoneel. De BV draagt de btw niet af en gaat in 2015 failliet zonder de btw-schuld te hebben voldaan. De Belastingdienst is van mening dat er een verleggingsregeling van toepassing is op de diensten van de BV en legt een naheffingsaanslag btw op aan de Vof. De verleggingsregeling voor werk van stoffelijke aard is van toepassing wanneer het gaat om een ‘onderaannemer’ die zich jegens een ‘aannemer’ verbindt om buiten dienstbetrekking tegen een vergoeding, een werk van stoffelijke aard te verrichten dat betrekking heeft op onroerende zaken. Aan deze voorwaarden wordt in deze casus voldaan, de Vof betwist dit ook niet. De Vof is van mening dat de verleggingsregeling niet van toepassing is, omdat de vergoeding voor de diensten van de BV via een g-rekening is betaald. Het hof is het oneens met het standpunt van de Vof. De betaling via een g-rekening is enkel van belang voor de inleners- of ketenaansprakelijkheid, maar deze regeling is in deze zaak niet aan de orde.

bz-advies

Het is van belang om uw inkomende facturen goed te beoordelen wanneer deze betrekking hebben op diensten met betrekking tot een onroerende zaak en eventueel om een nieuwe factuur te verzoeken. Zo kan voorkomen worden dat er een (onverwachte) naheffingsaanslag btw opgelegd wordt.

Een storting op de g-rekening kan niet voorkomen dat de btw-verleggingsregeling moet worden toegepast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01