FINANCIERING - 28.02.2024

BMKB-Groen als borgstellingskrediet bij verduurzaming

Om ondernemers te helpen om hun onderneming te verduurzamen, is er binnen de BMKB een groen luik: de BMKB-Groen. Wat moet u weten?

BMKB-Groen

Zoals u weet, kunnen geaccrediteerde financiers met de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) een gedeeltelijke borgstelling krijgen op het zekerhedentekort voor kredieten. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) staat dan borg voor een deel van de lening. Hierdoor zal een financier eerder bereid zijn om een zakelijke lening te verstrekken. Tip.  Om ondernemers te helpen om hun onderneming te verduurzamen, is er binnen de BMKB een groen luik: de BMKB-krediet Groen.

Verduurzamingsplannen? Heeft u plannen om te verduurzamen, maar heeft u te weinig zekerheden om geld te lenen, dan kunt u uw financier verzoeken om gebruik te maken van de BMKB-Groen. U kunt in aanmerking komen voor de BMKB-Groen als u een onderneming heeft met hooguit 250 personeelsleden (fte), met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen. Daarbij moet uw onderneming voldoende continuïteitsperspectief hebben. Tip.  Niet alleen een BV, maar ook een eenmanszaak, Vof of maatschap, kan in aanmerking komen voor de BMKB-Groen.

Groene investeringen. De BMKB-Groen is enkel toepasbaar op groene investeringen, zoals:

  • investeringen die zijn opgenomen in de dan geldende EIA-Energielijst;
  • overige middelen verbonden aan energie-investeringen (maximaal aandeel 50%);
  • investeringen in bedrijfspanden die minimaal leiden naar energielabel C.

Geen EIA-verklaring. Voor de aanvraag van de BMKB-Groen is geen EIA-verklaring nodig. Een EIA-verklaring kan immers alleen achteraf worden aangevraagd.

Borgstellingskrediet

Bij de BMKB-Groen staat de overheid borg voor 90% van het borgstellingskrediet. Het maximale borgstellingskrediet bedraagt € 1,5 miljoen per onderneming. Er kan maximaal 75% gefinancierd worden. De overheidsborg op het gehele krediet bedraagt dan 75% x 90% = 67,5%. De maximale looptijd is twaalf jaar.

Rente en provisie. Net als bij andere zakelijke leningen bent u aan uw financier rente verschuldigd over het krediet en betaalt u afsluitkosten. Ook betaalt u eenmalig een borgstellingsprovisie dat de financier afdraagt aan de overheid. De hoogte van de provisie is afhankelijk van de looptijd van de lening. Voor de BMKB-Groen gelden de volgende provisies:

  • voor borgstellingen met een looptijd tot en met zes jaar bedraagt de provisie 2% over het borgstellingsbedrag;
  • voor borgstellingen met een looptijd van langer dan zes jaar tot en met maximaal twaalf jaar bedraagt de provisie 3% over het borgstellingsbedrag.

Aanvragen? Indien u gebruik wilt maken van de BMKB-Groen, moet u zich wenden tot een geaccrediteerd financier. Alleen deze kan voor u de BMKB-Groen aanvragen. Aan de hand van de BMKB-Groen-voorwaarden beslist de financier of hij u een BMKB-Groen verleent.

Meer weten? Meer informatie en een overzicht van geaccrediteerde kredietverstrekkers vindt u op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/bmkb/bmkb-groen Financiers kunnen de BMKB-Groen aanvragen tot 1 juli 2027.

Om u te helpen om uw bedrijf te verduurzamen, is er binnen de BMKB een groen luik: de BMKB-krediet Groen. Niet alleen een BV, maar ook een eenmanszaak, Vof of maatschap, kan hiervoor in aanmerking komen. De overheidsborg op het gehele krediet bedraagt 75% x 90% = 67,5%. De maximale looptijd is twaalf jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01