AUTO VAN DE ZAAK - 23.02.2024

Auto van de zaak en bijtelling uitzendkrachten

Stel, u maakt gebruik van uitzendkrachten. Voor het werk is het handig dat de uitzendkracht beschikt over een auto van de zaak. U besluit om aan de uitzendkracht, net zoals u dat doet voor het vaste personeel die vergelijkbare werkzaamheden verrichten, een auto van de zaak ter beschikking te stellen, zolang de uitzendkracht bij u werkt. Deze mag de auto ook privé gebruiken. Hoe gaat u om met de bijtelling? Dat kwam aan de orde in een uitspraak van Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2021:51) .

De zaak is als volgt. Een BV exploiteert een uitzendbureau. Het bestuur bestaat uit de enig aandeelhouder en zijn broer. Het uitzendbureau stelt de uitzendkrachten nagenoeg volledig ter beschikking van een aannemingsbedrijf, waarvan de broer enig aandeelhouder is. De uitzendkrachten maken gebruik van bestelauto’s van het aannemingsbedrijf. Het uitzendbureau hield geen rekening met de bijtelling voor het privégebruik van de bestelauto. De inlener deed dat ook niet. De fiscus vindt dat het uitzendbureau de bijtelling had moeten meetellen en legt een naheffingsaanslag op. Is de naheffingsaanslag terecht opgelegd?

Wat zegt de rechter? Volgens het hof is de uitlener inhoudingsplichtig voor het loon dat deze betaalt aan de uitzendkrachten. Voordelen die een uitzendkracht ontvangt van de inlener, is in principe loon van derden. Het uitzendbureau is niet inhoudingsplichtig voor het loon van derden. Omdat uit- en inlener nauw met elkaar verbonden zijn, is er volgens het hof geen sprake van loon van derden. Het uitzendbureau is inhoudingsplichtig voor de bijtelling. De naheffingsaanslag is terecht opgelegd. Tip.  Het uitzendbureau moet loonheffingen inhouden op het loon dat zij betaalt aan de uitzendkracht. Als inlener bent u verantwoordelijk voor de inhouding van loonheffingen over voordelen die de uitzendkracht van u ontvangt, tenzij u loon betaalt aan de uitzendkracht voor rekening en risico van het uitzendbureau. Dat is bijv. het geval als dat in de uitleenovereenkomst is opgenomen.

Als inlener moet u loonheffing inhouden over voordelen die de uitzendkracht van u ontvangt, tenzij u loon betaalt aan de uitzendkracht voor rekening en risico van het uitzendbureau.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01