INTERNET EN RECHT - 09.02.2024

Starten met dropshipping, dit zijn de regels …

U kunt producten verkopen via uw webshop en uw leverancier rechtstreeks aan uw klanten laten leveren. U hoeft dus zelf geen voorraad te hebben en u druk te maken over de verzending. Maar opgelet … daar zijn wel regels aan verbonden!

Handig, dat dropshipping?

De voordelen. Als dropshipper hoeft u zelf geen voorraad te hebben, geen pakketjes samen te stellen en in te pakken en u niet druk te maken over de beste en goedkoopste manier van verzenden. Dat doet uw leverancier allemaal voor u. U kunt zich dus helemaal richten op het onderhoud en het optimaliseren van uw webwinkel.

De nadelen. In de voordelen zitten dan ook meteen de nadelen verborgen. Want u belooft uw klanten van alles en uw leverancier moet het waarmaken. Daar bent u van afhankelijk. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken met uw leverancier(s) over kwaliteit, levertijden, retourzendingen, garanties, enz.

Internationaal. Bij internationaal dropshipping, bijv. met een goedkope leverancier uit China, zijn afspraken vaak lastig te maken. U bent de verkoper, dus u bent ook verantwoordelijk voor de klantenservice. Bovendien moet u zich aan allerlei extra regels houden.

Extra regels

Zoals u weet, moet u zich als online winkelier aan allerlei regels houden in de EU. De gelden ook als u aan dropshipping doet. Maar er zijn meer regels waar u aan moet denken.

Retourzendingen. Uw klant kan het product zonder reden binnen 14 dagen retour sturen. U moet hem daarover niet alleen informeren, maar als u wilt dat de klant zelf de retourzending betaalt, moet u dat ook duidelijk vermelden. Dat speelt uiteraard ook als de klant het product zelf naar een leverancier in China moet terugsturen en de kosten hiervan kunnen dan best hoog zijn.

CE-markering. Voor allerlei producten geldt een verplichte CE-markering. Hiermee wordt aangetoond dat het product voldoet aan bepaalde minimumeisen voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Meer eisen. Voor levensmiddelen en diervoeding gelden er ook nog allerlei andere gezondheidseisen en voor planten en groenten gelden er zogenaamde ‘fytosanitaire eisen’.

Etikettering. Zowel food- als non-foodproducten moeten voldoen aan de Nederlandse warenwet. Deze controleert hierop en controleert of de informatie op de etiketten wel juist is. Tip.  Met de tool Acces2Markets van de Europese Commissie kunt u checken welke eisen er aan uw producten worden gesteld ( https://bit.ly/3Hm9lxp ).

En dan nog de btw

De btw is altijd een moeilijke kwestie. Belangrijk is de algemene regel dat de btw afgedragen moet worden in het land van de klant. Let op 1.  Het kan dus best zijn dat een klant uit bijv. België bij u in Nederland bestelt en dat dit rechtstreeks vanuit China wordt geleverd. U moet dan btw in België afdragen. Dat kan met een btw-registratie in het betreffende EU-land of met het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst: de One Stop Shop (OSS). Let op 2.  U mag als dropshipper OSS niet gebruiken als u zelf niet het transport organiseert.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2 vindt u:• Websites regelgeving internationaal dropshipping• Korte handleiding Acces2Markets

Als dropshipper bespaart u op de voorraadkosten en hoeft u zich niet druk te maken over het verpakken en het vervoer. Realiseer u wel dat u verantwoordelijk blijft voor de klantenservice. Met de tool Acces2Markets kunt u de producteisen checken. Overleg met uw adviseur wat de gevolgen voor de btw zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01