OVERHEIDSSTEUN - 09.02.2024

Voor wie is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Recentelijk kopten de media met het Tijdelijk Noodfonds Energie als steun voor de hoge energiekosten. Hoe en wanneer vraagt u deze aan?

Verlaging energierekening. Vanaf 22 januari 2024 kunnen huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Met de steun verlaagt de energieleverancier uw energierekening. Een uitkering van het fonds is een gift en wordt bij huishoudens niet teruggevorderd. Om voor het Tijdelijk Noodfonds Energie in aanmerking te komen, moet u voldoen aan voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden? Om steun te kunnen krijgen:

  • moet u een contract voor gas, stroom of stadswarmte hebben bij een energieleverancier;
  • mag uw huishouden een bruto-inkomen hebben van maximaal 200% van het sociaal minimum. Als u alleenstaand bent, is dat een brutomaandinkomen van maximaal € 3.200, inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen. Indien u samenwoont, is dat een brutomaandinkomen van maximaal € 4.480, inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen. Let op 1.  Het bruto-inkomen is het gezamenlijke brutoloon van iedereen in uw huishouden die ouder is dan 23 jaar. Let op 2.  Is iedereen in het huishouden 23 jaar of jonger, dan tellen de inkomens van de personen die 18 jaar en ouder zijn;
  • moet u een energierekening krijgen van uw energieleverancier die hoger is dan 8 tot 10% van het brutomaandinkomen. Het noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Aanvragen. U kunt tot en met 31 maart 2024 steun aanvragen via de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie ( https://www.noodfondsenergie.nl ). Als uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een e-mail en krijgt u zes maanden lang steun vanaf het moment dat u het heeft aangevraagd. Let op.  Indien er sprake is van een schuld bij de energieleverancier, wordt de steun hiermee verrekend. Is de openstaande schuld lager dan de steun of heeft u geen openstaande schuld, dan verrekent de energieleverancier de steun over de eerstvolgende zes maanden. Tip.  Staat uw termijnbedrag te laag ingesteld, vul dan bij uw aanvraag ook het advies termijnbedrag in. Dit is het bedrag wat uw energieleverancier u adviseert per maand te betalen.

U kunt tot en met 31 maart 2024 steun aanvragen via de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie ( https://www.noodfondsenergie.nl ). Let goed op de voorwaarden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01