Voorkom dat plagen pesten wordt
Psychosociale arbeidsbelasting
Verplichte aandacht. Pesten valt onder de zogenoemde ‘psychosociale arbeidsbelasting (PSA)’, zoals deze is benoemd in de Arbowet. Let op. De wet verplicht u hier aandacht aan te besteden.
Veel soorten pesten. Pesten gebeurt verbaal, non-verbaal en fysiek, openlijk en verborgen. Voorbeelden zijn: kleinerende opmerkingen, flauwe grappen, constante kritiek, openlijk terechtwijzen, intimidatie, negeren, passeren voor deelname aan een project, grapjes ten koste van een ander, isoleren, roddelen en beschadigen van eigendommen.
Voor meer informatie over psychosociale arbeidsbelasting (PSA), ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 2.
Tip. Smoor pestgedrag in de kiem. Pesten is iets anders dan een eenmalig incident of een conflict, hoewel een conflict wel aanleiding kan zijn tot pestgedrag. Grijp als leidinggevende hard in als er in een teamoverleg een foute grap wordt gemaakt. Geef hiermee een grens aan.
Recht op een veilige werkplek
Veiligheid. Veiligheid op het werk is voor iedere medewerker een recht en als werkgever bent u verplicht beleid te voeren dat gericht is op vermindering van deze belasting, bijv. met een plan van aanpak ter voorkoming van pesten. Op grond van artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek heeft u als werkgever een zorgplicht voor veiligheid in de werkomgeving.
Gelijke behandeling. Bij pesten op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat, worden medewerkers beschermt door de Algemene wet gelijke behandeling en kunnen zij een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
Welke maatregelen kunt u nemen?
Hierna noemen we enkele maatregelen om pesten te voorkomen en hoe bij pesten te handelen:
- licht in een werkoverleg het hoe, wat en waarom van het pestbeleid toe en sta uitgebreid stil bij de sancties (schorsing, officiële waarschuwing) op overtreding hiervan;
- geef medewerkers het gevoel dat ze met hun leidinggevende over pesten kunnen praten;
- stel een vertrouwenspersoon aan die beschikbaar is voor vertrouwelijke, anonieme gesprekken;
- stel eventueel een klachtencommissie in waar medewerkers met hun klachten (onder andere over pesten) terecht kunnen;
- noteer de pestklachten en gebruik deze voor het ontwikkelen en herschrijven van uw beleid;
- geef als werkgever zelf het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet volgen, een slecht voorbeeld ook;
- raadpleeg de Wegwijzer Pesten van TNO voor meer tips.
Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 2 vindt u de TNO Wegwijzer Pesten.
Tip. Een zerotolerancebeleid werkt preventief en geef expliciet en zichtbaar het signaal af dat pesten niet wordt getolereerd. Ga bij pestgedrag vertrouwelijk met de casus om, dit verlaagt de melddrempel. Bied ondersteuning en informeer over de vervolgstappen.