BTW - 03.05.2016

Spelregels bij dienstverlening binnen Europese Unie

Dienstverlening buiten de landsgrenzen, maar binnen de EU, is tegenwoordig echt niets bijzonders meer. Helaas geldt dat wel voor de regels rond de btw. Past u die niet goed toe, dan riskeert u boetes. Waar moet u vooral op letten?

Handel steeds internationaler. De btw-regels vergen uw aandacht, want anders loopt u de kans op een boete. Hoe voorkomt u zulk gedonder?

Diensten binnen de EU

Bij diensten binnen de EU is bepalend of het een dienst aan een particulier of aan een ondernemer is. Bij particulieren brengt u meestal gewoon de Nederlandse btw in rekening (voor elektronische diensten geldt een bijzondere regeling waar wij in dit artikel niet op ingaan), maar bij ondernemers mag dat bij de meeste diensten niet. De afnemer moet zelf de btw berekenen en afdragen in zijn eigen land. Meestal trekt hij die btw ook weer af en leidt deze voor hem dus niet tot extra kosten.

Check btw-nummer. Omdat het verschil in btw-behandeling tussen particulier en ondernemer zo groot is, is het van belang bij ondernemers altijd het btw-nummer te vragen en dit te checken. Dit kan via de site van de Europese Commissie ( http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ ). U krijgt hier meestal ook de naw-gegevens van uw afnemer te zien, behalve als deze in Duitsland is gevestigd. Klopt het btw-nummer niet, neem dan contact op met de afnemer. Heeft deze geen logische verklaring, behandel de afnemer dan als particulier en breng Nederlandse (of bij elektronische diensten, lokale) btw in rekening. Als u namelijk ten onrechte zonder btw levert, kunt u bij controle een naheffing plus boete verwachten.

Extra factuureisen. Verleent u een dienst aan een ondernemer in de EU, dan mag u geen btw in rekening brengen. Wel moet u op de factuur het btw-nummer van uw afnemer vermelden, evenals de tekst ‘btw verlegd’. Daarnaast moet de factuur ook voldoen aan de gewone factuureisen.

Opgaaf ICP

Naast de extra factuureisen, moet u bij dienstverlening aan ondernemers binnen de EU ook een opgaaf ICP indienen. ICP staat voor ‘intracommunautaire prestaties’. In deze opgaaf moet u uw diensten en leveringen aan ondernemers binnen de EU melden. De opgaaf doet u digitaal en vindt u op de site van de Belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl ). U logt in als ondernemer en vindt deze bij ‘Overige formulieren’.

Tijdvak ICP. U vult de opgaaf ICP in het tijdvak waarin u de dienst heeft geleverd in, of eerder als u eerder een factuur heeft gestuurd. ICP-opgave wordt meestal per kwartaal gedaan, maar kan ook per maand en in enkele gevallen per jaar worden gedaan. Het draait met name om de vragen aan wie u welke diensten verricht heeft, welke btw-nummers deze klanten hebben en om welke bedragen het gaat. De opgaaf ICP is een controlemiddel, want deze moet overeenstemmen met uw btw-aangifte, rubriek 3b ‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’ en die van uw afnemer.

Uitzonderingen? Voor diensten aan ondernemers betreft het vooral diensten die te maken hebben met onroerend goed, het verlenen van toegang tot culturele evenementen, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs, de verhuur van een vervoermiddel voor korte periodes, personenvervoer en met restaurant- of cateringdiensten. Gebruik dan het hulpmiddel dat u kunt vinden op http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/diensten_in_en_uit_het_buitenland/

Check bij diensten aan ondernemers binnen de EU altijd hun btw-nummer. Klopt dit niet, bereken dan btw. Anders riskeert u naheffingen met boete. Vergeet ook uw opgave ICP niet, want ook daarvoor kunt u beboet worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01