AUTO - 31.05.2016

Elektrische bestelauto met veel belastingvoordelen?

Hoe profiteert u bij de aanschaf van een elektrische bestelauto van extra leuke fiscale aftrekposten en belastingvrijstellingen? Wat moet u doen en waar moet u op letten? Wat is nu goed om te weten?

Nieuw. De overheid heeft zowel de nieuwe Energielijst als Milieulijst voor 2016 gepubliceerd. In deze lijsten zijn energiebesparende en duurzame investeringen opgenomen. Doet u als ondernemer een dergelijke investering, dan heeft u recht op extra fiscaal voordeel, dus bovenop de normale Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag.

Voordelen. Investeert u in een energiebesparend bedrijfsmiddel dat in de Energielijst is opgenomen, dan kunt u aanspraak maken op de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze is 58% (2015: 41,5%) van het geïnvesteerde bedrag. Voor milieu-investeringen geldt een extra aftrek van maximaal 36%. Bovendien geldt voor sommige bedrijfsmiddelen op de Milieulijst de Vamil-regeling. Hiermee kunt u 75% van het investeringsbedrag versneld afschrijven.

Elektrische bestelauto

Stel, u gaat investeren in een nieuwe bestelauto voor uw onderneming. U kunt natuurlijk kiezen voor een ‘oude vertrouwde’ diesel, maar uw dealer maakt u attent op de voordelen en mogelijkheden van een elektrische bestelauto. Ook fiscaal is een dergelijke investering zeker niet verkeerd.

Extra belastingaftrek (MIA)

36% Milieu-investeringsaftrek (MIA). Allereerst staat een elektrische (bestel)auto op de Milieulijst, dus kunt u 36% Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Deze aftrek komt bovenop uw normale investeringsaftrek die u heeft. Stel dat de aanschaf van zo’n elektrische bestelauto € 35.000,- kost, dan heeft u aanspraak op € 12.600,- aan MIA. Bij een belastingtarief van stel 40,4% levert u dit een fiscaal voordeel op van een dikke € 5.000,-. Let op. Voor elektrische auto’s kan helaas geen gebruik worden gemaakt van de Vamil-regeling.

Geen motorrijtuigenbelasting

Nog meer voordeel. Elektrische bestelauto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (mrb). Dat scheelt al snel enkele honderden euro’s per jaar, plus dat de brandstofkosten lager kunnen zijn dan bij een auto op benzine of diesel.

Fiscale bijtelling van ‘maar’ 4%

Gunstig. Daarnaast kent een elektrische auto een gunstige bijtelling. Wanneer de bestelauto een vaste berijder heeft en voor diegene ook voor privédoeleinden ter beschikking staat, moet er een fiscale inkomensbijtelling plaatsvinden. Normaliter bedraagt deze 25% van de cataloguswaarde. Voor een elektrische bestelauto mag echter worden volstaan met een bijtelling van 4%.

Tijdig melden. Wilt u gebruikmaken van de MIA voor de bestelauto? Dan moet u uw investering wel tijdig aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze aanmelding dient plaats te vinden binnen drie maanden nadat u de verplichting bent aangegaan. Concreet betekent dit dat u niet kunt wachten tot het moment dat de auto wordt geleverd. De aanmeldingstermijn begint te lopen vanaf het moment dat u met uw dealer een koopcontract heeft gesloten. De aanmelding moet via http://www.rvo.nl

De elektrische auto is vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en heeft een fiscale bijtelling van ‘maar’ 4%. Ook kunt u 36% Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen bovenop uw normale investeringsaftrek. Meld uw investering aan via http://www.rvo.nl Dit moet binnen drie maanden na het tekenen van het koopcontract.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01