FISCALE WINST - 31.05.2016

Fotocamera deels als zakelijke kosten aftrekken?

Voor bepaalde kosten geldt dat deze zowel een zakelijk als een privé-element hebben, bijv. de aanschaf van een fotocamera voor uw bedrijf en privé. Dit zijn deels zakelijke en deels privékosten voor uw bouwonderneming. Hoe werkt dit?

Soorten. Fiscaal bekeken, zijn er in wezen drie soorten kosten. Allereerst zakelijke kosten die geheel dienstbaar zijn aan de onderneming en in het geheel in aftrek mogen worden gebracht op de bedrijfswinst. Verder zijn er de privé-uitgaven die geen zakelijke grondslag kennen en zodoende niet voor belastingaftrek in aanmerking komen. Ten slotte zijn er ook nog ‘gemengde kosten’.

Bouwprojecten fotografen Voor gemengde kosten geldt dat deze zowel een zakelijk als een privéaspect hebben. De gemaakte kosten zijn zodoende deels dienstbaar aan de onderneming, maar niet voor 100%. Denk hierbij aan een fotocamera die u gebruikt om uw bouwprojecten te fotograferen, maar ook om uw gezin op vakantie mee vast te leggen.

Goed onderbouwen

Bedrijfskosten. Nu zullen veel ondernemers de kosten van een fotocamera niet zakelijk opvoeren. Immers, het bezit en gebruik hiervan wordt toch dikwijls als privé ervaren. Echter, wanneer u uw zakelijk gebruik goed onderbouwt, is het wel degelijk mogelijk om een deel van deze kosten zakelijk op te voeren en dus voor de belasting af te trekken als bedrijfskosten.

Gemengd gebruik. Stel, u koopt een mooie digitale camera voor een bedrag van € 480,- incl. btw. Deze camera gebruikt u enerzijds voor uw vakantiekiekjes en uw gezinskiekjes, maar anderzijds ook voor het fotograferen van bouwprojecten waaraan uw onderneming een bijdrage heeft geleverd. Vervolgens worden deze kiekjes op de website van uw bouwbedrijf geplaatst (referentieprojecten’) om nieuwe klanten te trekken.

Verdeling. Stel dat u de camera voor 40% privé gebruikt en voor 60% zakelijk. Dan kunt u voor dit zakelijk gebruik de kosten van de camera zakelijk opvoeren. Dat betekent dat 60% van de investering, excl. btw, als kosten van uw onderneming mogen worden geboekt. In dit geval dus een bedrag van 60% x (€ 480,-/1,21) = € 238,-.

Verder kunt u niet alleen de aankoopkosten (gedeeltelijk) zakelijk opvoeren, maar ook de kosten van onderhoud en accessoires. Stel dat u na enige tijd nieuwe geheugenkaarten koopt of een nieuwe lenskap, dan kunnen die uitgaven ook deels zakelijk worden opgevoerd.

Wat verder nog aftrekken?

Btw verrekenbaar. Ook voor de btw mag u het zakelijke deel van de camera verrekenen. Op deze camera zit in totaal een bedrag van € 83,- aan btw. Hiervan mag € 50,- (60%) door uw onderneming als voordruk worden verrekend met de af te dragen btw. Het is hiervoor wel van belang dat de factuur op naam van uw bouwonderneming staat. Laat de camera dus door uw onderneming kopen en corrigeer vervolgens het privégebruik.

Controle. U kunt zich voorstellen dat de fiscus extra alert is als het gaat om gemengde kosten. Immers, het risico bestaat dat hiermee kosten zakelijk worden opgevoerd die eigenlijk privé zijn. Vandaar ook dat het van belang is goed vast te leggen waarvoor u uw gemengde investering gebruikt. Bij de camera kunt u op de factuur laten vermelden dat u deze gaat gebruiken voor het fotograferen van de bouwprojecten. Tezamen met de feitelijke foto’s is dit goed bewijs dat de camera ook zakelijk wordt gebruikt.

Doe een aankoop (bijv. van een fotocamera) op naam van uw bouwonderneming, zodat u ook een btw-bon op naam van uw onderneming krijgt. Onderbouw het zakelijke gebruik (percentage) van de camera door bijv. het fotograferen van uw bouwprojecten. Trek dit percentage als bedrijfskosten af.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01