ONDERNEMERSCHAP - 31.05.2016

Ondernemer en nog een beetje in loondienst ... lees verder!

Niet iedere ondernemer is fulltime-ondernemer. Velen zijn ook nog deels in loondienst bij een baas. Welke zaken zijn dan specifiek van belang? Waar moet u op letten om uzelf niet tekort te doen?

Niet zo gek dus. Als u in loondienst bent, is de overstap naar fulltime-ondernemerschap groot. Dit brengt immers risico’s met zich mee, terwijl de huur of hypotheek wel gewoon iedere maand betaald moet worden. Veel startende ondernemers oefenen hun bedrijf dan ook parttime uit en blijven daarnaast nog enige tijd in dienst bij hun baas. Is dat bij u ook zo, lees dan verder!

Voldoet u aan het urencriterium?

Voor een aantal ondernemersfaciliteiten, waarvan de zelfstandigenaftrek van € 7.280,- het belangrijkst is, geldt het urencriterium. Dit betekent dat u minstens 1.225 uren in uw bedrijf moet werken en minstens de helft van alle werkzame uren.

Speciale regeling eerste vijf jaar. Die laatste eis (de helft van alle werkzame uren) geldt niet voor starters. U bent starter volgens deze regeling als u de afgelopen vijf jaar ten minste één jaar geen ondernemer was. Als u in die periode maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek heeft gehad, krijgt u, bovenop de zelfstandigenaftrek, een extra aftrek van € 2.123,-. Let op. Het is dus van belang dat u in ieder geval na het vijfde jaar er niet alleen voor zorgt dat u minstens 1.225 uren in uw bedrijf werkt, maar dat dit aantal uren ook meer is dan het aantal uren bij uw baas. Zo niet, dan kost het u € 7.280,- aan aftrek.

Auto van de zaak

Heeft u bij uw werkgever de beschikking over een auto van de zaak en mag u deze ook privé, maar ook voor uw eigen bedrijf gebruiken, dan levert dit een aftrek van de winst op. De aftrek is het deel van uw privékilometers dat is toe te rekenen aan uw bedrijf. Tijd voor een rekenvoorbeeld.

Stel, u heeft de beschikking over een auto van de zaak bij uw werkgever, cataloguswaarde € 30.000,-, bijtelling 21%, aantal privékilometers 10.000, waarvan 4.000 t.b.v. uw eigen bedrijf.

Bijtelling € 30.000,- x 21% € 6.300,-
T.b.v. uw bedrijf 4.000 / 10.000 40%
Aftrek van winst: € 6.300,- x 40% € 2.520,-

U betaalt dus via uw werkgever over € 6.300,- loonheffing, terwijl u € 2.520,- winstaftrek heeft.

Breng kosten ten laste van uw winst

Als u bedrijfsmiddelen zowel voor uw werk bij uw baas als voor uw eigen bedrijf gebruikt, bijvoorbeeld werkkleding of uw pc, dan kunt u deze het best als ondernemingsvermogen aanmerken.

U kunt dan een deel van de btw aftrekken en een deel van de kosten ten laste van uw winst brengen. Dit deel betreft het zakelijke gebruik, in uw bedrijf, dat u van de bedrijfsmiddelen maakt. Kosten die u maakt voor een baan in loondienst, zijn niet aftrekbaar. Die vallen onder privégebruik.

Verstrekt uw werkgever u dus een bedrijfsmiddel dat u ook voor uw eigen bedrijf gebruikt, dan is dit voor u de meest voordelige optie, ondanks dat u niets ten laste van de winst kunt brengen. U hoeft dan zelf immers geen kosten te maken.

Studiekosten? Als u studiekosten maakt, kunt u die het best zakelijk opvoeren. Die aftrek is niet beperkt en die voor niet-ondernemers wel, zoals beperkte les- en cursusgelden en de door de opleiding verplicht gestelde leer- en beschermingsmiddelen. Bovendien geldt privé een drempel van € 250,- en een maximum van € 15.000,-.

Werkt u deels in loondienst en deels voor uzelf, zorg dan dat u in ieder geval 1.225 uren per jaar aan uw eigen bedrijf besteedt. Na drie jaar is het ook van belang dat u meer uren aan uw eigen bedrijf besteedt dan bij uw werkgever.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01