COMPUTER - VIRTUAL REALITY - 26.05.2016

Uw eerste stappen in de virtuele wereld

U heeft ongetwijfeld al iets gelezen over dé nieuwe technologietrend, virtual reality. Hoe kunt u met de spotgoedkope Google Cardboard-bril die virtuele wereld zelf verkennen?

Virtuele werkelijkheid ( virtual reality , afgekort: VR) simuleert een omgeving via computerbeelden en -geluid. Met een VR-bril kunt u die bekijken en beluisteren alsof u echt in een andere realiteit beland bent. Er bestaan geavanceerde VR-brillen zoals de Oculus Rift of de HTC Vive, maar die kosten vele honderden euro’s (u vindt een mooi overzicht van VR-brillen bij http://www.vr-bril.info/ ). U kunt echter al een eerste voorproefje krijgen met een Google Cardboard-bril (zo’n € 15), in combinatie met uw eigen (recente) smartphone.

Hoe werkt de Google Cardboard-bril?

De Google Cardboard-bril is een kartonnen VR-bril die u zelf in elkaar zet. De bril heeft twee lenzen, die kijken naar het scherm van uw smartphone. Met de gepaste app wordt het beeld op uw scherm in twee delen gesplitst, zodat elk oog een net iets anders perspectief te zien krijgt. Dit levert een 3D-effect op. De gyroscoop in uw smartphone zorgt ervoor dat als u met uw hoofd beweegt, de oriëntatie van het beeld meebeweegt, zodat u onbeperkt om u heen kunt kijken. U moet dus wel een app zoals Googles Cardboard installeren (voor Android en iOS). Een overzicht van andere apps vindt u bij Unofficial Cardboard ( http://www.unofficialcardboard.com/pages/apps ).

Waar vindt u de Google-bril?

U vindt de bril zonder problemen bij gespecialiseerde webshops zoals Cardboards ( http://cardboards.nl ). Ook Bol.com ( https://www.bol.com ) biedt de Cardboard-bril aan, samen met een handige hoofdband en een NFC-stickertje. Dat stickertje zorgt ervoor dat uw smartphone automatisch een zelfgekozen app opstart (bv. de Cardboard -app) zodra u uw toestel in de bril vastklemt. Dit werkt niet bij iPhones, want die ondersteunen geen Near Field Communication.

Heeft u een recenter 6 inch-toestel, dan koopt u beter de verbeterde versie 2 van de Cardboard-bril, reeds te vinden bij Cardboard Kopen.nl ( https://www.cardboard-kopen.nl/ ). Tip.  Instructies om de bril op te vouwen vindt u in YouTube-filmpjes zoals https://www.youtube.com/watch?v=-KqJAUIG5M8 (Cardboard-bril versie 1) of https://www.youtube.com/watch?v=eZ1pwIxTw5Q (Cardboard-bril versie 2).

Wat kunt u ermee doen?

Het eerste wat u kunt doen is 360°-videofilmpjes bekijken. Hierbij wordt het beeld niet in tweeën gesplitst (dus u krijgt geen echt diepte-effect), maar u kunt wel onbeperkt om u heen kijken. YouTube 360° ( https://www.youtube.com/360 ) heeft een volledige sectie van dergelijke filmpjes die u kunt bekijken met de YouTube -app. Ook steeds meer toeristische trekpleisters bieden 360°-videofilmpjes waarmee u de plek vooraf kunt bezoeken. Zo kunt u met de London VR -app (Android en iOS) een virtueel bezoek brengen aan Londen.

Echte VR-ervaringen vindt u vooral bij de spelletjes die voor de Google Cardboard-bril beschikbaar zijn ( https://play.google.com/store/apps/collection/promotion_3001527_cardboard_apps ) zoals Lamper VR: First Flight .

Meer VR-toepassingen en spelletjes voor zowel Android als iOS zijn te vinden bij WeArVR ( https://www.wearvr.com ) en VRApplist ( http://www.vrapplist.de ).

Wilt u goedkoop en snel met uw eigen ogen de mogelijkheden van 360°-video en virtual reality ontdekken, doe dat dan met de Google Cardboard-bril (€ 15) en de bijbehorende Cardboard-app op uw smartphone. Filmpjes vindt u o.a. op YouTube.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01