VAR - 03.05.2016

VAR weg, geen paniek!

U weet het wel, de VAR is vervangen door voorbeeld-overeenkomsten. Er is paniek onder zzp’ers en hun opdrachtgevers. Hoe zorgt u voor een adempauze?

1 mei 2016 einde VAR. Een VAR-wuo (winst uit onderneming) en een VAR-dga gaven opdrachtgevers zekerheid dat er geen loonbelasting en premies afgedragen moesten worden over een vergoeding aan een opdrachtnemer. Per 1 mei 2016 is dit systeem afgeschaft.

Voorbeeldovereenkomsten. Volgens de nieuwe spelregels kan een opdrachtgever nog steeds zekerheid verkrijgen mits:

  1. gewerkt wordt op basis van een door de Belastingdienst gepubliceerde voorbeeldovereenkomst (of een aan de Belastingdienst voorgelegde en goedgekeurde overeenkomst); en
  2. er ook feitelijk niet afgeweken wordt van die vastgelegde afspraken.

Onzekerheid overbodig. Is de opdrachtnemer overduidelijk werkzaam als ondernemer, dan is er niets aan de hand. De voorbeeldovereenkomsten zijn alleen bedoeld om in ‘twijfelgevallen’ duidelijkheid te verschaffen. Hoe gaat de Belastingdienst controleren?

Overgangsperiode. Het is onnodig om in paniek drastische maatregelen te nemen. De Eerste Kamer heeft een overgangsperiode (implementatiefase) afgedwongen. De staatssecretaris heeft toegezegd dat tot 1 mei 2017 de Belastingdienst wel zal controleren, maar ‘zeer terughoudend’ zal zijn met naheffingsaanslagen en boetes. Als er ten onrechte geen loonheffingen zijn ingehouden, zal er meestal worden ‘gewaarschuwd’.

Voor uw dossier. U kunt zich tot 1 mei 2017 (de implementatiefase) op de toezegging beroepen. Voorwaarde is wel dat u zich aantoonbaar inspant om te gaan voldoen aan de vernieuwde wetgeving. Tip. Zorg dat u kunt aantonen dat u echt met het aanpassen van afspraken en werkwijze bezig bent. Bijvoorbeeld door plannen voor een nieuwe werkwijze op te schrijven of verslagen beschikbaar te hebben van besprekingen over de veranderingen. Zo kan het handig zijn dat wordt vastgelegd dat: ‘de gevolgen van het afschaffen van de VAR en de nieuwe Wet DBA onderzocht worden en dat waar nodig de afspraken of werkwijze worden aangepast’ .

Is de opdrachtnemer overduidelijk werkzaam als ondernemer, dan is er niets aan de hand. In andere gevallen koopt u tijd door ‘onderzoek’ aan te kondigen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01