PRIVACYWETGEVING (AVG) - 27.05.2020

Gezondheidscheck voor afspraak versus de AVG

De (para)medische praktijk mag weer open voor patiënten. Een van de coronamaatregelen is de gezondheidscheck, maar mag dat zomaar?

De gezondheidscheck. Bij een gezondheidscheck voordat de afspraak plaatsvindt, vraagt u of de patiënt in de afgelopen twee weken coronagerelateerde klachten heeft gehad. Zo ja, dan kan de afspraak niet doorgaan. Ook bij binnenkomst (bij de afspraak) checkt u dit nog een keer.

De AVG. Ondanks dat de coronasituatie uitzonderlijk is, blijft de AVG gewoon van toepassing. Mondeling de gezondheid checken (en vragen naar medische persoonsgegevens), valt niet onder gegevensverwerking en dus niet onder de AVG. Let op.  Het eventueel vastleggen van de gegevens wel en is niet (zonder meer) toegestaan. Er is dan een expliciete grondslag vereist.

AVG-grondslag. Als (para)medisch professional werkt u waarschijnlijk regelmatig met medische gegevens. De grondslag hiervoor is vaak de behandelovereenkomst. Deze heeft echter meestal niet tot doel om coronaklachten of herstel in kaart te brengen. Is dat wel het geval (bijv. als huisarts), dan kunt u de gezondheidscheck afnemen en deze gegevens vastleggen. Dat geldt dus niet voor de patiënt met een pijnlijke knie bij de fysiotherapeut of de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Het mondeling afnemen van een coronagezondheidscheck, zonder deze gegevens ergens vast te leggen, is in deze situaties wel toegestaan.

Een online reserveringssysteem? Veel praktijken laten klanten online reserveren. Tip.  Ons advies is om alleen in de reserveringsbevestiging (vaak via e-mail) en in de eventuele herinnering te wijzen op de gezondheidsvoorwaarden en om dit niet vast te leggen. U verwerkt dan geen persoonsgegevens waarvoor er geen grondslag is. Als de cliënt u dan bezoekt, kunt u de mondelinge check doen.

Een mondelinge gezondheidscheck, zonder informatie vast te leggen, valt niet onder de AVG. Bij een online reservering kunt u beter alleen op de gezondheidsvoorwaarden en de check wijzen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01