WEBDIENSTEN - VIDEOVERGADEREN - 26.05.2020

Videovergaderen met Google Meet, doen of niet?

Nu videovergaderen sinds de uitbraak van het coronavirus een nieuwe start lijkt te hebben gemaakt, heeft Google een gratis versie van Meet gelanceerd. Interessant?

Hangouts en Meet

Google Hangouts ( https://hangouts.google.com ) bestaat al sinds 2013 als gratis communicatieplatform. Toegang krijgt u via de website of vanuit de zijbalk in uw Gmail-webapplicatie. Hangouts laat u onder andere berichten sturen, chatten, bellen en videogesprekken opzetten. Een videomeeting kan met maximaal tien deelnemers, tenzij u een Business-account bij Googles G Suite ( https://gsuite.google.com ) heeft, dan wordt de limiet verhoogd tot 25 personen.

Google Meet ( https://meet.google.com ) heette tot voor kort Google Hangouts Meet en is binnen Hangouts de premium videovergaderoplossing die deel uitmaakt van G Suite. Meet laat videovergaderingen en -presentaties tot 250 deelnemers toe, ondersteunt livestreaming tot 100.000 kijkers en laat u video’s opnemen in Google Drive voor eventuele latere ‘sharing’. Door de integratie van Meet in G Suite ziet u de geplande vergaderingen meteen in uw agenda, van daaruit kunt u ze dan makkelijk opstarten of eraan deelnemen met één klik.

Nu ook gratis Meet-versie

In Gmail. Het coronavirus heeft de wereld van videovergaderen flink door elkaar geschud. In deze context besliste Google dus om Hangouts Meet om te dopen tot kortweg Meet. Bovendien is er nu een versie die helemaal gratis is voor iedereen met een Gmail-adres. Dat merkt u meteen aan de toegevoegde Meet-functie in de zijbalk van de Gmail-webapplicatie.

100 deelnemers. De gratis versie van Google Meet laat u videovergaderen met maximaal 100 mensen. Let op.  Elke deelnemer heeft een Gmail-account nodig. Momenteel geldt er geen tijdslimiet voor uw meetings, maar vanaf (wellicht) 30 september 2020 zal dit vastgesteld worden op 60 minuten.

Verschillen met Hangouts?

Lay-out en schermdeling. Het gratis Google Hangouts blijft tot nader order bestaan naast de gratis Google Meet-versie. Er zijn echter enkele verschillen. Terwijl Hangouts bijv. slechts één lay-out ondersteunt, kunt u de weergave in Meet aanpassen (naar bijv. ‘sidebar’ of ‘tiled’). Hangouts laat u bovendien alleen uw hele computerscherm delen met anderen, terwijl Meet daarnaast ook de optie biedt om alleen een specifiek venster of een tabblad in Google Chrome te delen.

Opname. Wilt u een videomeeting met Hangouts opnemen, dan kan dat alleen als u een G Suite Enterprise-account heeft. Heeft u deze niet, dan kunt u daarvoor eventueel een aparte tool zoals Snagit ( https://bit.ly/2LzjjOS ) gebruiken. In Meet is er echter standaard een ‘Record meeting’-knop. Daarmee wordt uw opname bewaard in Google Drive.

Ondertiteling. In tegenstelling tot Hangouts kan Meet Engelstalige gesprekken zelfs in realtime ondertitelen. Grappig is dat (schutting)woorden gecensureerd worden door middel van sterretjes.

Wat met Zoom?

De gratis Meet-versie is een goed alternatief voor het populaire Zoom ( https://www.zoom.us ). Een uitgebreide vergelijking vindt u bij Gadgets 360° ( https://bit.ly/2LDT7Tf ).

Gebruik het gratis Google Meet als handige videovergadertool voor maximaal 100 deelnemers. Handige functies zijn het delen van Chrome-tabbladen en de realtime ondertiteling van Engelstalige gesprekken. Elke deelnemer heeft wel een Gmail-adres nodig.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01