SOFTWARE - VIDEOVERGADEREN - 26.05.2020

Vermijd achtergrondgeluiden bij videogesprekken

Maakt u ook steeds vaker gebruik van videogesprekken - professioneel of informeel - dan weet u dat achtergrondgeluiden een serieuze stoorzender kunnen zijn. Hoe houdt u de audio zo helder mogelijk?

Algemene tips

De ingebouwde microfoon van laptops is meestal van middelmatige kwaliteit. U moet dus zeker dicht genoeg bij deze microfoon zitten, zodat uw stem goed opgepikt wordt. U kunt uw geluidssignaal flink verbeteren door een externe microfoon aan te sluiten of een koptelefoon met ingebouwde microfoon te gebruiken. Door te luisteren via een hoofdtelefoon, komt er ook geen geluid uit uw luidsprekers, zodat dat niet weer opgepikt wordt door uw microfoon en zo voor een echo zorgt. Vermijd al het achtergrondgeluid door uw ramen te sluiten, een stillere kamer op te zoeken en geen zware apps op te starten die de koelventilator van uw laptop doen draaien en als u even niks te zeggen hebt, druk dan in uw videobeltoepassing op de knop om uw microfoon te dempen.

Geluidsonderdrukking via hardware

Windows biedt een aantal opties om het achtergrondgeluid dat opgepikt wordt door uw microfoon te verminderen. De precieze mogelijkheden hangen af van de geluidshardware en -drivers van uw laptop. U vindt deze opties in de Instellingen (Windows-pictogram links in de taakbalk; klik op het tandwiel), onder Systeem ; Geluid ; Invoer ; Apparaateigenschappen . Check in dat dialoogvenster of er een tab Verbeteringen is. Zo ja, kijk welke extra mogelijkheden er zijn voor uw type microfoon, zoals geluidsonderdrukking of akoestische echo-onderdrukking en vink deze aan om ze te activeren.

Geluidsonderdrukking via software

Als uw microfoon geen geluidsonderdrukking via hardware ondersteunt, dan kan software u helpen. GoogleMeet ( https://meet.google.com ) heeft ingebouwde geluidsonderdrukking ( https://www.youtube.com/watch?v=KYEJJNKS8j4 ), net als MicrosoftTeams ( https://www.microsoft.com/teams ) en Zoom ( https://zoom.us/  - zie: https://www.youtube.com/watch?v=skqy6imuoak ). Daarmee worden onder andere de toetsenbordaanslagen weggefilterd terwijl u aantekeningen maakt. Tip.  In Zoom kunt u via Settings , Audio , Advanced het onderdrukken van achtergrondgeluid altijd op Agressive zetten als Auto niet volstaat.

Krisp. Als uw videovergadersoftware geen geluidsonderdrukking heeft, kunt u ook Krisp ( https://krisp.ai/ ) installeren. Deze software installeert zich tussen uw microfoon en uw videovergadertool. U kunt Krisp installeren als een Windows-app of een Chrome-extensie (voor gebruik bij webdiensten als Cisco WebEx). Via het Krisp-icoontje rechts in de Windows taakbalk, kunt u instellen dat Krisp moet worden gebruikt als microfoon, dan filtert het de achtergrondgeluiden aan uw kant weg. Wilt u ook de storende achtergrondgeluiden aan de kant van uw gesprekspartners wegfilteren, stel dan in dat Krisp moet worden gebruikt als luidspreker. U hoort een duidelijk verschil in geluidskwaliteit. Krisp is 120 minuten per week gratis te gebruiken. Om het langer te gebruiken, is een betalend abonnement vereist. Als u een student of docent bent, in de gezondheidssector of voor de overheid werkt, kunt u het zes maanden gratis krijgen ( https://help.krisp.ai/hc/en-us/articles/360012636379 ).

Maak uw videogesprekken een stuk duidelijker door achtergrondgeluiden te beperken. Neem enkele algemene maatregelen (bijv. een microfoon, een hoofdtelefoon of een stille kamer) en pas geluidsonderdrukking toe via hardware of software.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01