SOFTWARE - APPS - 26.05.2020

Nota’s digitaliseren doet u zo

Er bestaan verschillende manieren om stukken tekst of aantekeningen met behulp van uw smartphone te digitaliseren. De nieuwste update van Google Lens biedt u extra mogelijkheden.

Google Lens

Google Lens ( https://lens.google.com ) is een op artificiële intelligentie gebaseerde technologie die bijna alle objecten kan identificeren. Android-gebruikers kunnen de gelijknamige standaloneapp Google Lens op hun toestel installeren, maar de Lens-functie is ook ingebouwd in de Google - en Google Foto’s -apps voor Android en iOS. De technologie analyseert elk voorgeschoteld object en geeft daarover allerlei relevante informatie (afkomstig uit de gigantische Google-databank). Tip.  Google Lens herkent ook teksten in krantenartikelen, affiches, brochures, enz. U kunt bijv. een gedeelte selecteren en dat laten vertalen met behulp van Google Translate . De app kan zelfs overweg met handgeschreven notities. Uiteraard is de interpretatie correcter bij schoonschrift dan bij een slordige krabbel. Toch waren de resultaten bij onze tests behoorlijk.

Nieuwste update

Naar computer. Een recente update van Google Lens maakt het u nog gemakkelijker om teksten of notities te digitaliseren. In het verleden was het al mogelijk om een (fragment van een) gescande tekst naar een andere app op uw smartphone te kopiëren, maar met de nieuwste versie kunt u de geselecteerde tekst ook rechtstreeks naar uw computer versturen. Deze kunt u daar dan in iedere toepassing plakken, bewerken en bewaren. Let op.  Op uw computer moet weliswaar (de laatste versie van) Google Chrome geïnstalleerd zijn, want deze browser vormt de onmisbare schakel tussen de smartphone-app en uw pc of laptop. Bovendien dient er op beide apparaten met hetzelfde Google- of Gmail-account te zijn ingelogd.

Notitietools

Google Keep. Voor het digitaliseren van allerlei teksten en aantekeningen bestaan er ook specifieke apps. Met Google Keep (Android en iOS) maakt u via de camera van uw smartphone een foto van een stuk tekst. De app digitaliseert de (ook handgeschreven) inhoud en biedt allerlei mogelijkheden om deze te bewaren, te catalogeren en vervolgens te doorzoeken. Alles wordt automatisch gesynchroniseerd met uw computer en Google Keep is toegankelijk via https://keep.google.com

Alternatieven. Microsoft heeft met OneNote een gelijkaardige app (Android, iOS en Windows Phone) die gelinkt is aan https://www.onenote.com Uw gedigitaliseerde notities in Evernote (Android en iOS) zijn toegankelijk via https://www.evernote.com Ook bijv. de Notities -app op uw iPhone laat u gemakkelijk aantekeningen maken, waarna deze beschikbaar zijn in de gelijknamige Mac-toepassing. Specifiek voor handgeschreven notities kunt u bijv. ook GoodNotes of MetaMoJi Note overwegen.

Smartpennen

Neemt u vaak aantekeningen op papier, weet dan dat er ook digitale pennen (smartpennen) bestaan die uw notities opslaan in hun intern geheugen. Nadien kunt u deze dan (bijv. via Bluetooth) overzetten naar uw computer, waar ze omgezet worden in digitale tekst. Een actueel overzicht vindt u bij Digital Trends ( https://bit.ly/3bM9VlM ). Vaak zijn zulke pennen zelfs compatibel met meerdere notitieapps.

Gebruik de nieuwe Google Lens-app om gemakkelijker (ook handgeschreven) notities door te sturen naar uw computer. Weet wel dat u met Google Keep, OneNote en Evernote nog meer functies in huis heeft om aantekeningen te digitaliseren en nadien te doorzoeken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01