FINANCIERING - 19.05.2020

Nieuw, de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC)

Onlangs is er door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een aanvullende maatregel (afgekort de KKC-regeling) aangekondigd voor kleine ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Wat kunt u daarmee?

De KKC-regeling

Op 7 mei 2020 is er door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een aanvullende maatregel aangekondigd voor kleine ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Zo maakt de Nederlandse overheid € 750 miljoen extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen die een relatief kleine financieringsbehoefte nodig hebben (minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000).

Bij welke banken kunt u terecht? Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd deze regeling aan te bieden. Ook andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C, mogen de regeling aanbieden.

Voor wie is de KKC bedoeld? De KKC is bedoeld voor kleine ondernemers (micro-, midden- en kleinbedrijf) die een klein bedrag willen lenen (minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000). Omdat het bedrag dat deze groep ondernemers wil lenen relatief klein is (in verhouding tot transactiekosten), is het voor deze ondernemers doorgaans moeilijk om een financiering te krijgen. Omdat de overheid garant staat voor 95% van de lening die door de bank wordt verstrekt, kunnen kleine ondernemers via de KKC eerder een lening krijgen.

Wat omvat de KKC-regeling?

  • Er kan minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000 geleend worden.
  • De maximale looptijd van de lening bedraagt vijf jaar.
  • De rente bedraagt 4%.
  • De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000.
  • Een bedrijf dat in aanmerking wil komen voor de KKC, dient op zijn minst al sinds 1 januari 2019 ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel.
  • Leningen worden alleen verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetalingscapaciteit.
  • Het bedrijf dient voor de coronacrisis voldoende winstgevend te zijn geweest.
  • Over de lening is de ondernemer een eenmalige premie van 2% premie verschuldigd aan de overheid.

In de kern een gezond bedrijf? Een term die door financiers (maar ook de overheid) veelvuldig wordt gebruikt en toegepast, is dat het bedrijf in de kern financieel gezond moet zijn, wil het bedrijf de coronacrisis overleven. Dat betekent dat een onderneming, na eventueel gebruikmaking van bijv. de NOW-regeling, in staat is om zichzelf financieel te bedruipen en de mogelijkheid heeft om belastingen achteraf te betalen en wellicht afspraken met financiers te maken over uitstel van aflossingen. Daarbij is het belangrijk dat de ondernemer zicht heeft op een zodanig herstel van de kasstroom, zodat hij uiteindelijk weer aan alle financiële verplichtingen kan voldoen.

Let op.  Dit principe geldt ook als voorwaarde voor het verstrekken van een overbruggingskrediet. Een onderneming moet in de kern gezond zijn, waarbij een verstrekt overbruggingskrediet op grond van de KKC binnen vijf jaar moet worden terugbetaald.

Hoe en wanneer aanvragen?

De KKC kunt u te zijner tijd aanvragen bij uw bank. Als de KKC wordt goedgekeurd door de Europese Commissie, zullen financiers nog even tijd nodig hebben om deze regeling open te stellen voor ondernemers. Het streven is om deze regeling spoedig voor ondernemers open te stellen.

Met de KKC-regeling kunt u een overbruggingskrediet krijgen van minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000 met een looptijd van maximaal vijf jaar en 4% rente. Voorwaarde is wel dat uw bedrijf in de kern gezond is. Aanvragen lopen via de banken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01