FISCOTIP - 12.05.2020

Ondernemer financieel steunen in coronatijd

Vanwege de coronacrisis kampt menig ondernemer met liquiditeitsproblemen. Zo ook wellicht de onderneming van een van uw kinderen. U kunt bijspringen door een bedrag te lenen of te schenken. Er is echter nog een betere optie.

Ondernemend kind steunen. Menig ondernemer doet momenteel een beroep op de steunmaatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd. De maatregelen zijn vaak enkel een tijdelijke oplossing. Ook banken hebben aangegeven makkelijker krediet te willen vertrekken, maar in de praktijk komt daar nog niet veel van terecht en als dat al lukt, dan is er veel tijd overheen gegaan. Hoe kunt u de onderneming van uw kind snel steunen als u zelf privé over ‘overtollige’ liquiditeiten beschikt?

Met een geldlening?

Vaak onzakelijk. Een geldlening is wellicht het eerste dat in u opkomt. Als de onderneming van uw kind deze lening echter niet kan terugbetalen, bent u niet alleen uw geld kwijt, maar loert het gevaar dat de Belastingdienst zich op het standpunt stelt dat er sprake is van een onzakelijke geldlening. Wie zou er nu immers een onderneming in zwaar weer nog een geldlening willen verschaffen? Vaak is er niets bepaald over zekerheden, rentepercentage, looptijd en allerlei andere zakelijke voorwaarden. Is er een andere mogelijkheid?

Commanditaire vennootschap aangaan

Eenvoudig te regelen. U kunt heel simpel een commanditaire vennootschap (CV) aangaan met (de BV van) uw kind. De oprichting van zo’n CV is vormvrij, dus hoeft u zelfs niet naar de notaris. Een onderlinge overeenkomst is voldoende, maar het is wel aan te raden om de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen.

Geldschieter is commanditaire vennoot. U bent daarbij de commanditaire vennoot en (de BV van) uw kind de beherend vennoot. Omdat u zich niet bemoeit met de bedrijfsvoering, bent u in privé niet aansprakelijk. Als commandiet stelt u een geldbedrag ter beschikking aan de CV. Dat kan een bedrag ineens zijn of u spreekt af dat u bereid bent gelden tot een bepaald maximum te verstrekken. Maakt de onderneming winst, dan krijgt u een vooraf overeengekomen percentage (bij u belast in box I) over het door u ingelegde geld. De CV wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar uw naam blijft daarbij zelfs buiten schot.

Op http://tipsenadvies-belastingen.nl/download vindt u een model Akte voor de commanditaire vennootschap (BT 25.08.03).

Voordelen voor u als geldschieter

Van box 3 naar box 1. Het voordeel van het feit dat u als commandiet optreedt, is dat u daardoor fiscaal als ondernemer in de inkomstenbelasting wordt beschouwd. Uw geldelijke inbreng verhuist van box 3 naar box 1, hetgeen al een jaarlijks belastingvoordeel in box 3 kan opleveren. De hoogte daarvan is afhankelijk van de totale omvang van uw belaste box 3-vermogen, maar bedraagt minimaal 1,789% en maximaal 5,28% van de door u ter beschikking gestelde geldsom.

Nog leuker? Als fiscaal ondernemer deelt u ook mee in de investeringsaftrek die de onderneming van uw kind ontvangt bij investeringen in bedrijfsmiddelen. Als het op termijn weer goed gaat met de onderneming, dan kunt u uw geld weer onbelast terugontvangen en eenvoudig de CV opheffen.

Als het slecht gaat? Dan bent u weliswaar uw ingelegde geld kwijt (net als bij de geldlening), maar in dit geval is er geen discussie met de Belastingdienst: dat bedrag is bij u integraal aftrekbaar in box 1 (minimaal tegen 37,35% en maximaal tegen 49,5%).

Wilt u de onderneming van uw kind financieel steunen, denk dan eens aan een commanditaire vennootschap. U bent dan ondernemer, u bent in privé niet aansprakelijk en u heeft jaarlijks box 3-voordeel. Mocht u uw ingelegde geld kwijt zijn, dan betekent dit in ieder geval een belastingaftrek in box 1.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01