FRAUDE - 30.11.2020

Beperk het risico van medeplegen bij btw-fraude

Het komt voor dat een adviseur, accountant of boekhouder van een btw-ondernemer ongewild betrokken raakt bij btw-fraude, met alle gevolgen van dien.

Geen intentie Natuurlijk zal geen enkele adviseur, accountant of boekhouder de intentie hebben om btw-fraude te plegen of om daaraan mee te werken. Toch komt het voor dat een adviseur, accountant of boekhouder van een btw-ondernemer ongewild betrokken raakt bij btw-fraude, met alle gevolgen van dien. De adviseur, accountant of boekhouder kan dan worden veroordeeld voor medeplegen bij btw-fraude en daarvoor strafrechtelijke sancties krijgen opgelegd.

Medeplegen van btw-fraude

Voor Rechtbank Rotterdam (ecli:nl:rbrot:2020:7928) speelde voor de strafrechter een zaak over een boekhouder die jarenlang foutieve btw-aangiften voor zijn klant, een btw-ondernemer, indiende. Hierdoor werd er jarenlang te weinig btw aangegeven en betaald. De boekhouder verklaarde voor de rechter dat hij wist dat hij btw-aangiften indiende die niet juist waren, maar verklaarde deze onjuiste btw-aangiften te doen in opdracht van zijn klant, aan wie hij geen weerstand kon bieden. Hij werd door zijn klant onder druk gezet. De btw-suppleties die werden opgesteld om het te weinig betaalde btw-bedrag aan te geven, werden niet ingediend. De rechtbank oordeelde dat de boekhouder enkele jaren bewust onjuiste btw-aangiften heeft ingediend en ook wist dat de btw-suppleties niet werden ingediend. Toch is de boekhouder hiermee doorgegaan en heeft hij geen afstand genomen van zijn klant die hem ertoe bewoog onjuiste btw-aangiften te doen. Hierdoor komt de rechtbank tot de conclusie dat de boekhouder zo ver ging dat er sprake is van het medeplegen van btw-fraude. De rechtbank veroordeelde de boekhouder daarom tot een taakstraf van 240 uur, hoewel een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, was geëist door de officier van justitie.

Voorkom medeplegen van btw-fraude

Zoals uit de hiervoor beschreven rechtbankuitspraak blijkt, is het voor iedere adviseur, accountant en boekhouder van belang om niet bij btw-fraude betrokken te raken, omdat dit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en een gevangenisstraf of taakstraf. Gelukkig kan de adviseur, accountant en boekhouder er zelf veel aan doen om te voorkomen dat hij betrokken raakt bij btw-fraude. Neem daarom de hiernavolgende punten in acht.

  • Doe nooit een onjuiste btw-aangifte en ook geen nihilaangifte (bijv. als de stukken niet aangeleverd zijn), ook niet onder druk van de klant.
  • Blijkt achteraf dat er toch te weinig btw is aangegeven, dien dan zo spoedig mogelijk een btw-suppletie in.
  • Dien de btw-aangifte niet aan de hand van een schatting in, ook dat is strafbaar omdat bewust een onjuiste btw-aangifte wordt gedaan.
  • Neemt u een nieuwe klant aan, ga dan na of de documenten, zoals de akte van oprichting van een BV, kloppen en of de onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zoek het bedrijf eens op internet op, ook daar is soms al veel informatie te vinden over het verleden van een bedrijf.
  • Wees alert op mogelijk verdachte omstandigheden, zoals de doorverkoop van goederen tegen zeer lage prijzen of beneden inkoopprijs.

bz-advies

Wanneer een adviseur, accountant of boekhouder vermoed dat er bij zijn klant sprake is van fraude, zoals het door de klant bewust doen van onjuiste btw-aangiften, dan moet hij dit melden bij de FIOD.

Conclusie

Adviseurs, accountants en boekhouders moeten alert zijn op btw-fraude en voorkomen hierbij betrokken te raken. Wanneer een adviseur, accountant of boekhouder toch betrokken raakt bij btw-fraude, dan blijkt dat de rechter niet snel van veroordeling afziet. Ook niet als er omstandigheden aan de zijde van de adviseur zijn waardoor hij ongewild bij de btw-fraude betrokken is geraakt. Het door de adviseur, accountant of boekhouder onder druk uitvoeren van btw-fraude, leidt ertoe dat hij of zij strafrechtelijk veroordeeld kan worden. Meld btw-fraude, zoals het door de klant bewust doen van onjuiste btw-aangiften, daarom altijd bij de FIOD.

Neem bij het vermoeden van fraude contact op met de FIOD. Voorkom zelf betrokken te raken bij btw-fraude. De straffen die hier op staan, zijn niet mals.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01