BTW-VRIJSTELLING - 30.11.2020

Hoe ver gaat de toepassing van een btw-vrijstelling?

Uit recente rechtspraak van het Europees hof van Justitie blijkt dat een btw-vrijstelling soms te beperkt wordt uitgelegd en dat deze ook van toepassing is op prestaties die met de btw-vrijgestelde prestaties samenhangen.

Beperkte uitleg Btw-ondernemers die een btw-vrijstelling toepassen, kunnen er niet zonder meer van uitgaan dat de btw-vrijstelling op al hun dienstverlening of leveringen van toepassing is. Btw-vrijstellingen moeten in beginsel beperkt worden uitgelegd. Toch blijken deze soms te beperkt te worden uitgelegd.

Nauw samenhangende prestaties

Dat bleek uit een zaak (ecli:eu:c:2020:811) voor het Europees Hof van Justitie (EHJ) die zich in Duitsland afspeelde. De btw-ondernemer was een gediplomeerd verpleegkundige met een academische medische opleiding en een aanvullende opleiding in kwaliteitsmanagement op het gebied van verzorging. De verpleegkundige had voor rekening van de medische dienst van de ziekteverzekering in Duitsland (MDK), adviezen opgesteld over de zorgbehoefte van patiënten die recht hadden op zorg dat door de zorgkas werd gefinancierd. MDK heeft de verpleegkundige maandelijks voor de adviezen betaald, zonder dat daarbij btw is berekend. De verpleegkundige heeft in haar Duitse btw-aangifte aangegeven dat de adviesdiensten aan MDK van btw vrijgestelde diensten zijn. De Duitse belastingdienst wilde btw naheffen, omdat de btw-vrijstelling niet op die adviezen van toepassing is. Het EHJ oordeelt uiteindelijk dat er sprake is van een dienst die nauw samenhangt met maatschappelijk werk en de sociale zekerheid voor zover de adviezen onontbeerlijk zijn om te beoordelen in hoeverre de verzekerden recht hebben op diensten op het gebied van maatschappelijk werk en de sociale zekerheid. Hierop is een btw-vrijstelling van toepassing, maar mogelijk verrassend, niet de medische btw-vrijstelling maar de sociaal-culturele btw-vrijstelling.

Managementhandelingen

Voor Rechtbank Noord-Nederland speelde een zaak (ecli:nl:rbnne:2020:3341) waarin een maatschap van medisch specialisten ongeveer 10% van haar werktijd besteedt aan het verrichten van managementdiensten. De managementhandelingen bestaan uit het organiseren van de zorgdiensten binnen het eigen specialisme. De rechtbank oordeelt dat voor zover de medisch-specialistische diensten en managementdiensten als twee afzonderlijke handelingen zijn te beschouwen, de managementdiensten bijkomstig en ondergeschikt zijn aan de medisch-specialistische diensten zodat zij het regime van de hoofdprestatie volgen. De hoofdprestatie is de btw-vrijgestelde medische dienstverlening, zodat de managementdiensten ook onder de btw-vrijstelling vallen. Op grond van de rechtbankuitspraak kunnen medisch specialisten de btw-vrijstelling toepassen op managementdiensten.

Btw-vrijstelling onderwijs

Onder de btw-onderwijsvrijstelling valt het wettelijk onderwijs en het aangewezen onderwijs, zoals een beroepsopleiding. Maar ook een nauw met het onderwijs samenhangende prestatie, verricht door een onderwijsinstelling die btw-vrijgesteld onderwijs verricht, valt onder de btw-vrijstelling als zonder die prestatie het niveau en de kwaliteit van het onderwijs niet te garanderen is. Zo blijkt uit een besluit van 30 juli 2014 (stcrt. 2014, 22389) .

Sluit overeenkomst tot opdracht Het sluiten van een overeenkomst tot opdracht kan een alternatief zijn voor het ter beschikking stellen van personeel in btw-vrijgestelde sectoren om btw-druk te voorkomen. De terbeschikkingstelling van personeel is belast met 21% btw, behoudens een aantal in het besluit van 29 december 2018 genoemde situaties (stcrt. 2018 68656) . Bij het sluiten van een overeenkomst van opdracht is de btw-vrijstelling van toepassing als de dienstverlening onder een btw-vrijstelling valt.

Btw-fondswervingsvrijstelling

Voor bepaalde btw-vrijgestelde ondernemers geldt een fondswervingsvrijstelling, op grond waarvan goederen en diensten die normaal met btw belast zijn, toch zijn vrijgesteld als een jaarlijks drempelbedrag niet wordt overschreden. Daarbij gelden drempelbedragen van € 68.067 per jaar voor goederen, € 22.689 voor diensten en € 50.000 voor diensten door sportclubs.

bz-advies

Uit de rechtspraak blijkt dat de Belastingdienst een btw-vrijstelling soms te beperkt toe wil passen en dat met name de toepassing van een medische btw-vrijstelling soms ruimer is dan de Belastingdienst stelt. Van belang is dat iedere btw-ondernemer die een btw-vrijstelling toepast per situatie en per levering of dienst beoordeelt of een btw-vrijstelling van toepassing is. Let op dat er bij toepassing van een btw-vrijstelling geen recht is op btw-aftrek op de inkopen.

Beoordeel per situatie en per levering of dienst of er een btw-vrijstelling van toepassing is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01