VERLIESVERREKENING - 30.11.2020

Nieuwe regels, winst voor het MKB!

Vpb-verliezen tot € 1 miljoen zijn vanaf 2022 onbeperkt in de tijd voorwaarts verrekenbaar.

Huidige regels De verliesverrekeningsregels in de Vpb wijzigen per 1 januari 2022. De voorgestelde maatregel is erop gericht te voorkomen dat bedrijven met winstgevende activiteiten in Nederland jaren achtereen geen Vpb betalen. Nu kunnen bedrijven verliezen verrekenen met de winsten van het voorgaande jaar en de winsten van de zes volgende jaren. Daarbij geldt er geen beperking van de omvang van het te verrekenen verlies in een jaar.

Nieuw voorstel Vanaf 2022 zijn verliezen in een jaar tot een bedrag van € 1 miljoen volledig verrekenbaar met de winst van het voorgaande jaar of de winst van de volgende jaren. Bij winsten boven € 1 miljoen is het verlies slechts verrekenbaar met 50% van de belastbare winst boven € 1 miljoen. De resterende verliezen kunnen voortgewenteld worden naar een volgend jaar. In dat volgende jaar geldt weer dat alle verliezen boven € 1 miljoen verrekenbaar zijn tot maximaal 50% van de belastbare winst van dat jaar. De verliezen zijn vanaf 2022 één jaar achterwaarts en onbeperkt voorwaarts verrekenbaar. Het MKB profiteert maximaal, doordat verliezen onbeperkt voorwaarts kunnen worden verrekend met een jaarlijkse winst tot € 1 miljoen.

Geen overgangsrecht De voorgestelde verliesverrekeningsregels zijn van toepassing op alle verrekenbare verliezen die ontstaan vanaf 1 januari 2022 of die eind 2021 nog voorwaarts verrekenbaar zijn. Dit betekent dat verliezen van 2013 en latere jaren onbeperkt voorwaarts verrekenbaar zullen zijn, mits binnen de grenzen van de nieuwe verliesverrekeningsregels.

Geen temporisering IB De nieuwe verliesverrekeningsregels gaan niet gelden voor de inkomstenbelasting. De staatssecretaris is van mening dat de groep met verliezen van een bedrag van meer dan € 1 miljoen in de inkomstenbelasting te beperkt is en aanpassing weinig effect heeft. Voor ondernemers in box 1 blijven verliezen drie jaar achterwaarts en negen jaar voorwaarts verrekenbaar, terwijl voor ab-houders in box 2 dit één jaar achterwaarts en zes jaar voorwaarts blijft.

bz-advies

De coronacrisis heeft in een aantal branches grote verliezen veroorzaakt. De nieuwe verliesverrekeningsregels bevatten een beperking van verliesverrekening tot maximaal 50% van de belastbare winst per jaar en een doelmatigheidsdrempel van € 1 miljoen. Bedrijven kunnen tot en met 2021 verliezen zonder beperking in omvang verrekenen.

Voor bedrijven met grote verliezen is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden om deze verliezen, zonder de temporiseringsmaatregel, nog in 2020 en 2021 te verrekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01