Ramadan komt er aan
Wat is het precies? De ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender en is de maand waarin gelovige moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Voor 2016 betekent dat dat zij van 6 juni tot en met 4 juli vasten van ongeveer 04.00 uur tot 22.15 uur. De periode van vasten wordt dan op 5 juli afgesloten met het Suikerfeest.
Download de ‘Vastentijden ramadan 2016’ (Turks) en de ‘Data ramadan 2016-2026’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 21.14.01).
Waarom moet u daar rekening mee houden? Als werkgever moet u zich gedragen als een ‘goed werkgever’ en moet u uw medewerkers de gelegenheid geven te voldoen aan de eisen die hun geloofsovertuiging stelt. Bovendien moet u op grond van uw zorgplicht (vanuit o.a. de Arbowet) zorgen voor veilige werkomstandigheden. Omdat vastende werknemers eerder vermoeid zijn, minder concentratie hebben en ook andere lichamelijke ongemakken kunnen ondervinden, moet u daar bij het plannen van hun werkzaamheden rekening mee houden.
Waar moet u dan aan denken?
- Maak van tevoren duidelijke afspraken over pauzes. Spreek bijv. af dat zij geen middagpauze van een half uur nemen, maar enkele korte pauzes in de loop van de dag.
- Bedenk dat er veel productiviteit verloren gaat met elke kop koffie en elke sigaret. De kans is groot dat uw vastende medewerkers juist bij gebrek hieraan productiever zijn. Dat compenseert dan weer.
- Vraag op tijd wie er meedoen aan het vasten en pas uw planning aan.
- Wees duidelijk over uw ziekteverzuimbeleid, ook tijdens de ramadan.
- Geef de vastende medewerkers minder zware en minder risicovolle werkzaamheden.
- Stimuleer het ruilen van diensten met niet-vastende collega’s.
Suikerfeest? Vraag tijdig wie met het Suikerfeest vrij wil zijn zodat u uw planning kunt aanpassen. Tip. Check uw cao voor afspraken hierover.