Wat is woon-werkverkeer bij ambulant personeel?
Privévoordeel en btw
Als u aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking stelt, kunt u niet alle betaalde btw in aftrek brengen. Bepaald is dat forfaitair 2,7% van de catalogusprijs van de auto niet aftrekbaar is en vanaf het vijfde jaar 1,5%. Maar u mag voor de niet-aftrekbare btw ook uitgaan van de werkelijk gereden privékilometers. Hoe bepaalt u dit echter voor ambulante werknemers en wat verstaan we hieronder?
Adviesbureau met ambulant personeel
Deze vraag kwam onlangs aan de orde in een zaak van een adviesbureau (ECLI:NL:RBGEL:2020:2229) dat aan zijn personeel auto’s ter beschikking had gesteld. Het bureau wilde voor de btw-correctie uitgaan van het werkelijke aantal privékilometers, maar had hier het woon-werkverkeer niet toe gerekend, omdat het ambulant personeel betrof. Voor de btw moet woon-werkverkeer namelijk als privé worden aangemerkt. Het personeel van het bureau werkte veelal op locatie bij de klant, maar kwam wel één à twee keer per week op het kantoor bijeen voor overleg. Volgens het bureau was dit geen woon-werkverkeer, omdat hier het zakelijke motief doorslaggevend was.
Hoe dan wel?
De inspecteur en ook de rechter gingen hier helaas niet in mee. Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals de bouwvakker die op diverse wisselende werkplekken moet zijn, zijn de ritten van en naar deze werkplek niet als woon-werkverkeer aan te merken en dus zakelijk. Voor de btw-correctie werden de ritten naar de klant niet als woon-werkverkeer aangemerkt, maar die naar kantoor wel. De naheffing bleef in stand.
Een overzicht Btw-correctie auto vindt u op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 10.09.07).