AUTO - 20.11.2020

Bijtelling privégebruik voor meerdere auto’s?

Als u meerdere auto’s op naam van uw BV heeft rondrijden, dan is het mogelijk dat u voor meer dan één auto een bijtelling krijgt. Zelfs als u ook nog privé over een auto beschikt. Hoe zit dit? Wat speelde hierover onlangs bij de rechter?

Schoonmaakbedrijf. In een recente rechtszaak voor Hof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2020:991) gaat het om de eigenaar van een bedrijf dat zich richt op het schoonmaken van gebouwen, vervoermiddelen en glasbewassing. De onderneming wordt uitgeoefend in de vorm van een BV.

Belastingcontrole

VW Transporter en VW Caddy. Op enig moment stelt de Belastingdienst een boekenonderzoek in. Tijdens dit onderzoek worden er veel onvolkomenheden ontdekt, waaronder het niet aangeven van substantiële loonbetalingen. Verder blijken er twee voertuigen op naam van de BV te staan, een VW Transporter en een VW Caddy.

Bijtelling voor beide auto’s. Tijdens het inleidende gesprek voorafgaand aan het boekenonderzoek heeft de eigenaar verklaart dat hij beide voertuigen gebruikt. Voor de auto’s wordt echter geen kilometeradministratie bijgehouden. Zodoende wordt er door de inspecteur van uitgegaan dat de ondernemer een fiscale inkomensbijtelling voor beide auto’s in aanmerking moet nemen. Dit betekent een looncorrectie van maar liefst € 15.841 per jaar. Daarover zal dus volgens de inspecteur nog loonheffing moeten worden betaald.

Privéauto. De ondernemer is het hiermee oneens. Hij betoogt dat de auto’s niet aan hem ter beschikking zijn gesteld. Bovendien beschikt hij over een prima privéauto, dus waarom zou hij privé in de bestelauto’s van de zaak rijden?

Wat zegt de rechter?

Auto’s staan ter beschikking. Het hof gaat niet mee in deze redenering. Uit de verklaring van de dga tijdens het inleidende gesprek, alsmede bevindingen tijdens het onderzoek, is duidelijk af te leiden dat de auto’s wel degelijk aan hem ter beschikking stonden. De eigenaar kon zelf bepalen of en op welke wijze hij de auto’s gebruikte. Hij was de enige werknemer die met de auto’s reed.

Bewijs ontbreekt. Vervolgens is het aan de eigenaar om aan te tonen dat er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé is gereden met de bestelauto’s. Omdat er geen sluitende kilometeradministratie is bijgehouden, wordt dat enorm lastig. Ook was er tussen de BV en de dga geen verbod op privégebruik overeengekomen, noch werden de sleutels van de auto’s buiten werktijd dusdanig bewaard dat de dga geen gebruik van de auto’s kon maken. De auto’s stonden dus aan de dga ter beschikking en hij kon niet aantonen dat hij hiervan privé slechts minimaal gebruik heeft gemaakt. De correcties zijn zodoende terecht. De BV moet loonheffing afdragen over een bijtelling privégebruik voor beide bestelauto’s.

Wat is hier belangrijk?

Deugdelijke onderbouwing. Deze uitspraak maakt duidelijk dat de Belastingdienst hierop controleert. Een deugdelijke onderbouwing bij het niet privé gebruiken van een (bestel)auto van de zaak is enorm belangrijk. Het bezit en het enkele argument richting de Belastingdienst van een meer geschikte privéauto is echt onvoldoende. Zorg voor een sluitende kilometeradministratie of een verbod op privégebruik. Bij een verbod is het van belang dat dit goed wordt vastgelegd en gecontroleerd, wil dit effectief zijn.

Check of er voldaan is aan de voorwaarden voor het achterwege laten van de bijtelling voor privégebruik. Wordt er voor (bestel)auto’s een sluitende kilometeradministratie bijgehouden of heeft u afgesproken met uw werknemers dat de auto’s niet privé mogen worden gebruikt? Zorg ook voor een periodieke controle hierop.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01