BELASTINGCONTROLE - 05.11.2020

Fiscus controleert op afwikkeling rekening-courant met BV

Veel dga’s hebben een rekening-courant bij hun BV. De fiscus controleert of dit wel onder zakelijke voorwaarden gaat. Wat speelde er bij de rechter over een dga die met zijn adviseur probeerde de fiscus om de tuin te leiden? Hoe ging dat mis?

Belastingcontrole codenaam Falls

De meeste dga’s hebben meer dan vijf procent van de aandelen in hun BV en daarmee een aanmerkelijk belang. Daardoor is bij verkoop van deze aandelen de behaalde winst 26,25% (tarief 2020, 2021 26,9%) inkomstenbelasting is verschuldigd, meer dan een kwart! Dat vonden een adviseur en veel van zijn klanten te veel, dus bedacht men een list. Dat kwam na enige tijd aan het licht bij de fiscus, die onder de codenaam Falls een strafrechtelijk onderzoek startte. Dat leidde onder meer tot deze zaak. Wat had men bedacht?

Slim plan? De verkoopprijs (en daarmee de ab-winst) wordt voor een groot gedeelte bepaald door de aanwezige winstreserves. In het berechte geval betroffen die bijna € 420.000 (€ 419.425 om precies te zijn). Deze reserves waren helaas niet meer in contanten aanwezig in de BV, maar in rekening-courant uit de BV gehaald voor privébestedingen; de dga stond stevig ‘rood’. De bezittingen van de BV bestonden dus enkel uit een vordering op de dga privé. Op zich geen probleem, zolang de dga maar goed is voor zijn geld!

Verlost van schuld? In 2011 werden de aandelen in de BV aan een speciaal daarvoor opgerichte stichting B verkocht voor € 419.425. De dga ontving € 1 contant, de rest van de koopsom (€ 419.424 dus) werd door de koper voldaan door overname van de rekening-courantschuld door de koper. De dga was dus verlost van zijn BV en van zijn schuld. De koper had een schuld aan zijn eigen BV, aan zichzelf dus. Verder had de BV in de loop der jaren voor haar dga in eigen beheer een pensioenvoorziening opgebouwd.

Foute aangifte. In de aangifte IB werd bijna geen inkomen aangegeven. Geen winst uit de ab, geen pensioenafkoop. De aandelen waren toch voor maar € 1 verkocht? Ook door de pensioenvoorziening ging – in het kader van de aandelenovername – ‘geruisloos’ een streep. Het pensioen verdween eenvoudig van de balans en daarmee verdween ook de fiscale claim op de toekomstige pensioenuitkeringen. Er was immers toch geen pensioen ontvangen? Dat dit niet kan, zal duidelijk zijn. De verkoopprijs van de aandelen was natuurlijk niet slechts € 1, maar door de schuldovername door de koper gewoon € 419.425 en een pensioen ‘wegstrepen’ heeft ingrijpende fiscale gevolgen. Door de verkoop aan de stichting had men geprobeerd om een fiscaal rookgordijn op te trekken, maar dat mislukte jammerlijk.

Oordeel. Met een geldboete van € 5.000 plus een navorderingsaanslag met rente kwam de dga er nog enigszins genadig van af bij Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2020:4945) . De dga ontkwam slechts aan een taakstraf van 80 uur, omdat hij nog geen strafblad had. Blijkbaar had hij ook een eerlijk gezicht, want de rechtbank verwachtte dat de dga door deze zaak voldoende was gewaarschuwd en dat hij niet nog eens de fout in zou gaan.

Hoe voorkomt u fiscaal gedoe?

Wij adviseren u om:

  • de lening vast te leggen in een overeenkomst;
  • met een zakelijke rente en zekerheden;
  • plus bij voorkeur een (reëel) aflossingsschema;
  • de totale vermogenspositie in het oog te houden en vast te stellen dat terugbetaling op termijn realistisch is.
Bewaak en regel dat de lening bij de eigen BV steeds onder zakelijke voorwaarden is. Zorg altijd voor een goed aflossingsschema, voor voldoende zekerheid en zorg ervoor dat u de overeenkomst schriftelijk vastlegt. Gebruik ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01