APPARTEMENTSRECHTEN - 17.11.2020

Het dak lekt, wie gaat de schade betalen?

Uw cliënt heeft onlangs een appartement op de bovenste verdieping gekocht en nu blijkt het dak te lekken. De door de VvE ingeschakelde aannemer heeft de lekkage verholpen. Maar hoe zit het met de gevolgschade aan het plafond, e.d.?

Verantwoordelijkheid VvE

Dak is gemeenschappelijk. De Vereniging van Eigenaars (VvE) is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Het dak van een appartementengebouw is een gemeenschappelijk deel en dit valt dus onder de verantwoordelijkheid van de VvE.

Herstel. Als er een lekkage aan het dak is, dan moet de oorzaak hiervan uiteraard hersteld worden. De VvE is verantwoordelijk voor het herstellen en moet deze kosten betalen.

Schade. Als er sprake is van schade bij een of meerdere eigenaars door een lekkage die veroorzaakt is door een gebrek (art. 6:174 BW) aan de gemeenschappelijke delen, dan is de VvE ook aansprakelijk voor deze schade.

Voor meer informatie over de taken van de VvE ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 24, nr. 11.

VvE schakelt een aannemer in

Opdracht tot herstel van de lekkage. Als er een lekkage is, dan moet de VvE dus eerst de oorzaak hiervan opsporen. Is de lekkage ontstaan vanuit de gemeenschappelijke delen, dan moet de VvE de oorzaak van de lekkage oplossen. De VvE moet de opdracht verstrekken aan de aannemer, omdat de VvE verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen.

Niet goed opgelost. Maar wat nu als de aannemer meerdere keren ter is plaatse geweest, maar hij de oorzaak van de lekkage niet (goed) heeft hersteld? De aannemer zal de afspraken na moeten komen en de oorzaak van de lekkage moeten herstellen. Als hij dit niet kan, zal een andere partij dit moeten doen. Tip. Als het een vrij nieuw gebouw betreft, valt dit wellicht nog onder de garantiebepalingen.

Wat met de schade bij een eigenaar?

Lekkage eerst verhelpen. Een eigenaar kan schade hebben als gevolg van de lekkage. Om de schade die ontstaan is door de lekkage aan het dak te herstellen, moet uiteraard eerst de oorzaak van de lekkage opgelost worden.

VvE aansprakelijk. De eigenaar die schade lijdt, kan daarvoor de VvE aansprakelijk stellen. Op de VvE rust namelijk een onderhoudsplicht van in dit geval het dak.

Verhalen op de aannemer. Als de aannemer de oorzaak niet herstelt, dan moet de VvE de aannemer aansprakelijk stellen en alsnog zorg dragen voor het laten herstellen van het gebrek.

Opstalverzekering VvE

Verplicht. Als er dus schade wordt geleden door een gebrek aan het gemeenschappelijke deel, dan is de VvE hiervoor aansprakelijk. De VvE is verplicht een opstalverzekering te hebben. Let op.  Vaak geldt hier wel een eigen risico.

Schade niet gedekt. Als de opstalverzekering de schade niet dekt, dan is de VvE aansprakelijk voor de geleden schade.

Schade aan inboedel. Als er schade is geleden aan de inboedel, dan kan een eigenaar de schade verhalen bij zijn inboedelverzekering.

Om te weten wie er aansprakelijk is voor herstel van gebreken binnen de VvE, is het van belang om in de splitsingsakte na te gaan wat de gemeenschappelijke delen zijn binnen de VvE. Kijk in de polisvoorwaarden van de opstalverzekering van de VvE of de schade die de eigenaar door de daklekkage heeft geleden, gedekt is.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01