ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 19.11.2020

Verzuimbegeleiding en re-integratie bij thuiswerkers?

“Thuiswerken blijft de norm”, is de boodschap van het kabinet. Maar wat als uw werknemer juist op zoek was naar een weg terug van huis naar kantoor? Hoe geeft u vorm aan re-integratie als de integratieplek virtueel is geworden?

Re-integratie. Door het coronavirus ligt er voor u al zo veel op uw bord dat u misschien denkt dat de (lopende) re-integratietrajecten wat naar de achtergrond kunnen verschuiven. Het is niet overbodig om te vermelden dat deze trajecten wel door moeten blijven lopen en de gevolgen bij het UWV niet altijd even mals zijn in de vorm van een loonsancties die - ondanks corona - nog steeds worden gegeven.

Re-integratie vanuit huis

Als er geen enkele mogelijkheid is om de werknemer vanuit huis of op de werkvloer het werk te laten hervatten, leg dit dan in overleg met de werknemer goed vast in het plan van aanpak dat jullie samen opgesteld hebben. Beschrijf welke re-integratieactiviteiten niet uitgevoerd kunnen worden en wat de reden daarvan is. Vraag de bedrijfsarts dan om hierover een advies te geven.

Inzicht. Wie nu re-integreert, kan niet rekenen op sociale steun en feedback van collega’s en leidinggevenden: iemand die regelmatig gesprekken met uw werknemer voert over hoe het gaat, complimenten geeft over de voortgang, maar ook aan de bel trekt als hij toch te veel uren dreigt te maken. Toch zijn er niet alleen maar nadelen aan re-integreren tijdens thuiswerken. Als hij thuis is komen te zitten vanwege een conflict of te veel prikkels op kantoor, dan kan hij er juist baat bij hebben thuis te beginnen zonder bijkomende invloeden van de werkvloer. U doet er als werkgever goed aan om deze kansen in te zien en er zo veel mogelijk gebruik van te maken. Tip. Zodra de oorspronkelijke werkplekken langzaam weer openen, is het aan te raden om re-integrerende werknemers tegelijkertijd met hun leidinggevende naar kantoor te laten komen. Geef hen voorrang op werknemers die geen moeilijkheden ervaren in het thuiswerken.

Voorkom een loonsanctie van het UWV

De Wet verbetering poortwachter geldt onveranderd tijdens de coronacrisis. Deze wet legt aan zowel de werkgever als aan de werknemer de verplichtingen op om alles te doen dat nodig is om de werknemer weer aan het werk te laten gaan.

Coulance UWV? Het UWV laat weten dat zij bij de beoordeling van de re-integratie-inspanningen coulant zal zijn. Let op. Het UWV geeft absoluut geen vrijbrief. Zij zal evenmin streng toetsen of u goede redenen hebt aangevoerd om niet (volledig) aan de re-integratieverplichtingen te voldoen. Als het UWV vindt dat u onvoldoende gedaan heeft en daarvoor geen goede reden had, dan legt het UWV – zoals altijd – toch een loonsanctie op.

Re-integratiedossier. Om te kunnen aantonen dat er ondanks de coronacrisis voldoende re-integratie-inspanningen zijn verricht, is het belangrijk dat u een volledig re-integratiedossier kunt overleggen. Hierin moet beschreven staan hoe de situatie in uw bedrijf als gevolg van het coronavirus van invloed is (geweest) op het re-integratieproces.

Voorbeeld.Zo kunt u vermelden dat er door vermindering van het werkaanbod geen passend werk uitgevoerd kan worden of dat er door middel van thuiswerken onvoldoende ondersteuning op de werkplek geboden kan worden. Is uw bedrijf door de maatregelen gesloten, dan beschrijft u de re-integratiemogelijkheden alsof uw bedrijf gesloten is. Het UWV houdt bij de beoordeling van de re-integratie-inspanningen van u en uw werknemer uiteraard rekening met de impact van het coronavirus op uw bedrijf en het re-integratieproces. Bij de beoordeling staat de vraag centraal of er in alle redelijkheid door beide partijen voldoende is gedaan aan de re-integratie. Indien dat het geval is, zal het UWV geen loonsanctie opleggen.

Voorkom een loonsanctie (van het UWV). U kunt er niet zomaar van uitgaan dat u re-integratietrajecten nu op een laag pitje kunt zetten, ook al zegt het UWV coulant te zijn bij thuiswerkers! Houd een re-integratiedossier bij. Centraal blijft namelijk staan of er in alle redelijkheid door werkgever en werknemer alles is gedaan om te re-integreren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01