OPZEGTERMIJN - 18.05.2020

Aanzegtermijn laten verstrijken

Een tijdelijk contract eindigt van rechtswege, maar een aanzegging is verplicht. Te laat bij verlenging of beëindiging, dan bent u een boete verschuldigd van maximaal een maandloon. Welk loon is dat bij een medewerker die onregelmatig werkt?

Niet verlengd. Nog maar een jaar werkte Kitty bij Cars Inc. Dit contract werd niet verlengd. Ruim drie weken voorafgaand aan de einddatum informeerde Cars Inc. Kitty over deze beslissing. Eerst mondeling en een dag later volgde keurig per brief een bevestiging van dit gesprek. Slechts zeven dagen te laat ontving Kitty dus de aanzegging. Ze vraagt over deze zeven dagen € 614,28 bruto als aanzegboete. Partijen corresponderen over en weer zonder oplossing als resultaat. Nu de aanzegvergoeding niet wordt betaald en Kitty ook haar twijfels heeft over verschillende andere punten in de eindafrekening, rest Kitty niets anders dan dit geschil voor te leggen aan de rechter, met succes (ECLI:NL:RBMNE:2020:1682) .

Hoe werkt het ook alweer?

Sinds de Wet werk en zekerheid (WWZ) ingevoerd is, geldt er een zogenaamde ‘aanzegplicht’ bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer. De werkgever is verplicht om de werknemer, uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt, schriftelijk te informeren over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst. Deze aanzegverplichting geldt dus ook bij een eventuele verlenging van het contract. Van belang is dat de aanzegging tijdig en schriftelijk gebeurt. Een mondelinge mededeling is niet voldoende. De bedoeling is dat de werknemer beschermd wordt tegen een onverwacht einde van het dienstverband. Ook hierbij geldt weer het doel om de werknemer meer zekerheid te bieden en hem tijdig in de gelegenheid te stellen om te zoeken naar ander werk.

Mogelijke boete. Met de huidige onzekerheid in de markt laat u als het even kan de tijdelijke medewerker gaan. Let op dat u de medewerker dit tijdig schriftelijk bericht. U riskeert dus een soort boete ter hoogte van een maandsalaris naar rato. Indien u drie weken voor het einde van het dienstverband de aanzegging toezendt, bent u salaris verschuldigd ter hoogte van een week.

Schriftelijke aanzegging niet aangetoond. Ter zitting komt niet vast te staan dat Kitty de aanzegging ook schriftelijk heeft ontvangen van Cars Inc. Dit heeft tot gevolg dat de rechter de werkgever veroordeeld tot betaling van het volledige maandsalaris als aanzegboete.

Overwerk. Kitty heeft niet alleen onregelmatig gewerkt, ook is er sprake van overwerk. Voor overwerk ontvangt zij een hoger uurloon. De vraag rijst dan hoeveel salaris zij per maand heeft verdiend.

Welk maandloon?

De partijen procederen naar hartenlust. De rechter stuurt de partijen op pad om er onderling uit te komen. Zo kunnen de partijen verdere proceskosten voorkomen en een proceskostenveroordeling voorkomen. Ze komen er niet uit. Na het tussenvonnis volgt de uitspraak. De conclusie is dat het totaal verdiende loon inclusief overwerk met 130 en 150% aan salaris in het laatste jaar van het dienstverband moet worden herleid tot het maandloon. De kantonrechter oordeelt dat toeslagen, vakantiebijslag en loon tijdens verlof of ziekte niet hoeven te worden meegeteld. Het totale jaarloon wordt dus niet door twaalf maanden gedeeld, maar door 11,77. Verlof en arbeidsongeschiktheid mogen in de berekening niet in het nadeel werken van de werknemer.

Het model Aanzeggen einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunt u downloaden van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 25.14.06).

Opzeggen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst is niet nodig, aanzeggen wel. Laat uw medewerker tijdig weten of u besluit om de tijdelijke arbeidsovereenkomst te laten eindigen of wilt verlengen. U riskeert een soort boete indien u niet tijdig aanzegt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01