BANKZAKEN - 07.05.2020

Creditcardgebruik en uitstel van aflossing?

Steeds meer winkels vragen om niet met contact geld af te rekenen vanwege het coronavirus. Hoe zit dat met uw privécreditcard? Wat zijn de mogelijkheden en wat met het aflossen van de creditcardschuld tijdens deze zware tijden?

Wat verandert er door het coronavirus?

Het RIVM en het kabinet adviseren om zo min mogelijk fysiek contact te maken om verspreiding van het virus tegen te gaan. Contant geld wordt daarom nu zo veel mogelijk gemeden. Winkels vragen daarom om te pinnen, het liefst contactloos, om hun personeel en het winkelend publiek te beschermen.

Contactloos pinnen? Met uw creditcard kunt u pinbetalingen doen, dat wist u vast al. U kunt er ook contactloze pinbetalingen mee doen. Dat wist u misschien ook al. Tip.  Nieuw is dat u tot maximaal € 50 per keer en tot € 150 bij meerdere betalingen contactloos kunt betalen. Daarna is uw pincode nodig om de betaling te autoriseren. U moet dan wel contact maken met het pinapparaat.

Geschikt? Is uw creditcard geschikt voor contactloze betalingen? Let op het logo met de vier boogjes op uw creditcard, het lijkt op een gekanteld wifiteken. Tip.  Ook met een smartwatch gekoppeld aan uw creditcard kunt u contactloos pinnen. Er wordt u dan regelmatig gevraagd om de pincode van uw smartwatch zelf in te voeren op uw smartwatch.

Betalingen bij webwinkels?

Creditcards zijn een veilig alternatief voor de populaire iDEAL-betalingen bij webwinkels. Let op.  U moet wel een aantal veiligheidsmaatregelen (tweefactorauthenticatie) nemen. Zo moet u de driecijferige veiligheidscode op de achterkant van de creditcard invullen (iets wat u heeft) en moet u een zescijferige code genereren met de app van uw creditcardmaatschappij (iets wat u weet) en deze vervolgens invullen.

Voordelen? Daarnaast biedt een creditcard extra’s, zoals aflevergarantie. Als een online bestelling niet wordt geleverd, betaalt uw creditcardmaatschappij het aankoopbedrag aan u terug. Een voordeel van uw creditcard is ook dat u de betaling uitstelt, in sommige gevallen tot weken na de aankoop.

Nadelen? Het blijft krediet! Creditcardmaatschappijen berekenen hoge rentetarieven voor uitgestelde betalingen. Bovendien kan het betaalgemak snel leiden tot hogere schulden. Het is dus wel zaak om dat overzicht goed te behouden.

Uitstel op uw afbetalingen?

Aankopen met een privécreditcard betaalt u door het openstaande saldo ineens van uw betaalrekening te laten incasseren of door maandelijks een afbetaling te doen. U kiest in het laatste geval zelf voor het bedrag dat u wilt betalen. Dat kan het minimumbedrag zijn dat de creditcardmaatschappij vaststelt, het volledige openstaande saldo of een bedrag ergens ertussenin. Tip.  Komt u er met deze keuzevrijheid niet uit, maak dan gebruik van uitstel van betaling voor drie maanden. Neem daarvoor contact op met uw creditcardmaatschappij of bank. Let op.  Als u gebruikmaakt van uitstel, kunt u tijdelijk geen nieuwe aankopen of opnames met uw creditcard doen.

Zakelijke creditcard. Natuurlijk gelden de voorgaande voordelen en nadelen ook voor uw zakelijke creditcard, dat moge duidelijk zijn. Voor zakelijke creditcards gelden er andere regels en voorwaarden. Creditcardmaatschappijen zijn nog bezig om een regeling op te tuigen die verlichting van uw betalingsverplichtingen moet bieden. Tip.  Houd de website van uw creditcardmaatschappij in de gaten: https://www.icsbusiness.nl (Visa), https://www.mastercard.nl of https://www.americanexpress.com/nl

Nieuw is dat u tot max. € 50 per keer en tot € 150 bij meerdere betalingen contactloos kunt betalen met uw creditcard. Weet wel dat uw schulden oplopen en deze vorm van betalen relatief duur is! Privécreditcardhouders kunnen bij aflossingsproblemen een betalingsuitstel aanvragen van drie maanden. De creditcard is dan wel geblokkeerd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01