SOFTWARE - GRAFISCH - 12.05.2020

Snel een screenshot maken

Soms is het handig om snel een screenshot te kunnen maken die u vervolgens kunt uitwisselen met een helpdeskmedewerker of tijdens een videovergadering kunt delen. Hoe maakt u snel een schermopname?

De juiste toetsencombinatie

Windows 10 geeft een aantal mogelijkheden om snel een schermopname te maken.

  • Met één druk op de knop PrintScreen (of PrtScrn) op uw toetsenbord plaats u een opname van het gehele scherm in het klembord. U kunt deze schermopname meteen plakken in bijv. een Word-document.
  • Met Alt + PrintScreen zet u alleen het actieve venster in het klembord.
  • Door de Windows-toets + PrintScreen in te drukken, wordt er een opname van het hele scherm gemaakt en als png-bestand in de map Schermopnamen van uw Afbeeldingen -map geplaatst.
  • Wilt u slechts een bepaald gebied van uw scherm vastleggen, druk dan de toetsen Windows + Shift + S in. U kunt dan een gebied op uw scherm heel precies afbakenen dat daarna ook in het klembord wordt bewaard.

Ook in macOS zijn er sneltoetsen om screenshots te maken. U vindt deze op https://support.apple.com/en-us/HT201361 .

Knipprogramma in Windows

Als u meer controle wilt over uw schermopnames, gebruik dan het Knipprogramma dat in Windows 10 ingebouwd is. Klik op de Startknop of druk de Windows-knop in, typ knip en klik op Knipprogramma . U ziet dan een venster met alleen een knoppenbalk. Met  Modus kiest u eerst wat u wilt vastleggen (het hele scherm, een venster, een rechthoek, een vrije vorm) en vervolgens drukt u op Nieuw om de schermopname te maken. Als de opname gemaakt is, kunt u deze bewerken (erop schrijven of delen highlighten). Voor meer bewerkingsmogelijkheden klikt u op het bontgekleurde icoontje rechts, dan opent de Paint 3D-toepassing van Windows. De schermopname wordt in het klembord bewaard, maar u kunt deze ook bewaren als png-bestand. Als u een recente update van Windows 10 heeft, dan zal u bij het opstarten van het Knipprogramma de melding krijgen dat het nu vervangen wordt door het uitgebreidere Knippen en aantekenen , dat u ook meteen kunt opstarten.

Gratis schermopnametools

Gebruikt u vaak schermopnames om bijv. de werking van een bepaald programma uit te leggen aan collega’s of cursisten, dan kunt u een gespecialiseerde tool gebruiken, zoals het populaire Greenshot ( https://getgreenshot.org - gratis voor Windows, $ 1,99 voor Mac). U kunt uiteraard het gewenste schermgebied vastleggen, maar ook een timer instellen om het nemen van een schermopname te vertragen. Dat is handig als u een openklappend menu of dialoogvenster wilt vastleggen. In de editor kunt u duidelijke cijfertjes op uw schermopname plaatsen (om bijv. de verschillende stappen in een handeling vast te leggen) of delen van de schermopname vervagen (om bijv. vertrouwelijke gegevens te verbergen). Wilt u nog meer kunnen bewerken, bekijk dan PicPick ( https://picpick.app/nl/ - Windows). Daarmee kunt u aan uw schermopnames allerlei effecten toevoegen (bijv. een schaduw), inzoomen op gedeeltes van de schermopname, e.d.

Betalend alternatief

Snagit ( https://www.techsmith.com/screen-capture.html - gratis test, anders € 54) biedt nog meer mogelijkheden. Zo kunt u verschillende schermopnames samenvoegen in één video waar u uw gesproken commentaar aan toevoegt.

Gebruik de in Windows en macOS ingebouwde sneltoetsen om heel snel een screenshot te maken. Wilt u meer mogelijkheden, probeer dan een tool, zoals het populaire Greenshot.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01