ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 12.05.2020

Uw medewerkster is bevallen ...

De zwangerschap van een medewerkster heeft ook na de bevalling gevolgen voor de zaken die u moet regelen op het gebied van de arbeidsomstandigheden op het werk. Wij zetten de belangrijkste dingen die u moet regelen voor u op een rij.

Kolfrecht. Als uw medewerkster haar kind (ook) borstvoeding geeft, heeft zij gedurende de eerste negen maanden na de bevalling het recht om haar werk, met behoud van loon, te onderbreken om in alle rust en afzondering te kolven of haar baby borstvoeding te geven. Uw medewerkster mag dit zo vaak en zolang doen als nodig is met een maximum van 1/4 deel van haar werktijd per dienst. Let op.  Uw medewerkster moet u wel melden dat zij haar kind borstvoeding geeft en met u overleggen over het tijdstip en de duur van de onderbrekingen. Tip.  Overleg indien mogelijk al tijdens de zwangerschap over de vraag of uw medewerkster borstvoeding wil geven en hoe jullie hieraan in de praktijk invulling kunnen geven. Daarmee voorkomt u verrassingen achteraf.

Een geschikte plek ...

U moet als werkgever een geschikte ruimte aan uw medewerkster ter beschikking stellen om te kunnen voeden of kolven. Tip.  Als dit niet mogelijk is, mag uw medewerkster ook zelf een geschikte plek regelen of naar haar baby toegaan. Denk bij het aanwijzen en inrichten van de ruimte met name aan de hiernavolgende zaken.

  • Zorg ervoor dat de ruimte van binnenuit kan worden afgesloten en deze voldoende privacy biedt.
  • Er moet gelegenheid zijn om in de ruimte rust te kunnen nemen. De ruimte moet dus rustig en afgezonderd zijn en moet beschikken over een (evt. inklapbaar) bed of een rustbank. Denk ook aan een prettige stoel en een stopcontact voor bijv. het kolfapparaat.
  • De ruimte moet hygiënisch en schoon zijn. Denk daarbij ook aan voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing en verwarming. Tip.  Het is handig om in de ruimte warm en koud stromend water en een koelkast voorhanden te hebben.

Meer dan één ...

Als u meer dan één medewerkster heeft die voedt of kolft, dan hoeft u niet voor iedere medewerkster afzonderlijk zo’n ruimte te regelen. Doorgaans kan een stoel in deze ruimte door drie tot vier medewerksters worden gebruikt. Tip.  Maak afspraken met uw medewerksters over de manier waarop de ruimte met voldoende bewegingsruimte en privacy kan worden gebruikt.

Fysieke belasting

Tijdens de eerste drie maanden na de bevalling moet u er rekening mee houden dat het handmatig tillen door uw medewerkster zo veel mogelijk moet worden beperkt. Alleen als het tillen echt nodig is, mag uw medewerkster tillen. Het gewicht moet dan minder dan tien kilo bedragen.

Rust- en arbeidstijden. De eerste zes maanden na de bevalling heeft uw medewerkster recht op aangepaste arbeids- en rusttijden. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • extra pauzes (1/8 deel van de arbeidstijd);
  • regelmatige arbeidstijden en rusttijden;
  • maximaal tien uur per dienst;
  • gemiddeld maximaal 50 uur per week werken in een periode van vier weken;
  • gemiddeld maximaal 45 uur per week werken in een periode van 16 weken;
  • geen nachtdiensten. Tip.  Dit geldt niet als de werkgever aannemelijk maakt dat dit redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd.
Na de bevalling heeft uw medewerkster niet alleen het recht om te kolven en/of haar kind te voeden, maar ook op een geschikte ruimte om dat te doen. Denk daarnaast aan het recht op aangepaste arbeids- en rusttijden en de beperkte fysieke belastbaarheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01