ZAKELIJK - ENERGIE - 28.09.2022

Investeer nu in energiebesparing

Door de hoge prijzen voor gas en elektra zijn energiebesparende maatregelen extra snel terugverdiend. Vaak betaalt de overheid mee aan energiebesparing.

1.Investeren. Vooral het MKB wordt momenteel hard getroffen door de hoge energieprijzen, meldt RTL Nieuws ( https://bit.ly/3B3vLjd ). Het lijkt misschien tegenstrijdig om in deze economisch onzekere tijd extra te investeren, maar KvK ( https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/duurzaam-ondernemen/verdien-je-investering-in-duurzame-energie-snel-terug/ ) legt uit dat een investering in energiebesparing juist nu in korte tijd is terugverdiend.

2. Maatregelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO.nl ) ( https://www.rvo.nl/onderwerpen/informatieplicht-energiebesparing/bedrijven-en-instellingen/eml ) heeft voor 19 bedrijfstakken een lijst gemaakt van erkende energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Voor grootgebruikers geldt de Energiebesparingsplicht ( https://www.rvo.nl/onderwerpen/informatieplicht-energiebesparing/energiebesparingsplicht ). Ook bedrijven met een lager energiegebruik kunnen echter hun voordeel doen met bijv. de Erkende Maatregelenlijst Kantoren ( https://www.rvo.nl/sites/default/files/2020/04/erkende-maatregelenlijst-kantoren-april-2020.pdf ).

3. Subsidie. De overheid kent verschillende subsidies en fiscale voordelen die u helpen om energiebesparende maatregelen te realiseren. Essent ( https://www.essent.nl/zakelijk/kennis-inspiratie/wet-en-regelgeving/zakelijke-subsidie-energiebesparing ) zet de diverse mogelijkheden op een rijtje. Let op.  De Subsidieregeling Verduurzaming MKB ( SVM ) ( https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svm ) is tijdelijk stopgezet. Kijk bij RVO.nl ( https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svm/tijdelijke-stop-svm ) wanneer het weer mogelijk is om van deze regeling gebruik te maken.

4. Energielabel C. Ondernemingen met een kantoorpand van meer dan 100 m2 moeten vanaf 2023 beschikken over minimaal energielabel C. RVO.nl ( https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren ) noemt de voorwaarden en eisen.

Moet of wilt u met uw bedrijf besparen op de hoge energiekosten? In beide gevallen is uitstellen onverstandig. RVO.nl wijst de weg naar energiebesparing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01