RECHT VAN DE BOUW - 19.09.2022

Mag het dak van een uitbouw als dakterras worden gebruikt?

Binnen twee meter van de erfgrens mag er geen balkon of dakterras worden gerealiseerd met uitzicht op het buurperceel. Behalve als daarvoor door de buurman toestemming wordt gegeven. Maakt het uit hoe het dakterras wordt gebruikt?

Toestemming voor uitbouw

Trees heeft aan de achterzijde van haar huis een uitbouw gerealiseerd. Deze grenst aan de tuin van Frans. Omdat de uitbouw hoger is dan de toegestane bouwhoogte, heeft Trees daarvoor toestemming gevraagd. Deze toestemming is door Frans verleend.

Toegang via schuifdeur. Via een schuifdeur heeft Trees toegang tot het dak van de uitbouw. Daarop zijn rubberen tegels geplaatst. Aan de muur is een waslijn bevestigd met metalen staanders. Het dak wordt door Trees gebruikt voor het ophangen van wasgoed, het uitkloppen van kleden en andere huishoudelijke activiteiten.

Inbreuk op de privacy? Frans is hier niet van gediend. Hij stelt hinder te ondervinden van het stof dat in zijn tuin komt. Ook heeft Trees vanaf het dak zicht op zijn tuin en in zijn slaapkamer. Dat is een inbreuk op zijn privacy. Hij eist dat het gebruik van het dak als dakterras wordt verboden. Trees vindt dat onzin. Frans heeft zelf toestemming gegeven voor de uitbouw. Het dak wordt door haar niet gebruikt voor recreatieve doeleinden, maar alleen voor huishoudelijke klussen. Ze gaat daar echt niet liggen zonnebaden. Van een dakterras is dan ook geen sprake.

Wat zegt de wet?

Balkons of soortgelijke bouwwerken. Het is niet toegestaan om binnen twee meter van de erfgrens balkons of soortgelijke bouwwerken te hebben, als deze uitzicht hebben op het naburige erf. Dit is slechts anders als de eigenaar van het naburige erf toestemming heeft gegeven (art. 5:50 lid 1 BW) .

Soortgelijk werk

Het dak van een uitbouw kan als soortgelijk werk worden aangemerkt. Het moet dan gaan om een dak dat blijkens zijn constructie bestemd is om als dakterras te worden gebruikt. Hoe er in de praktijk van het dak gebruik wordt gemaakt, is niet van belang.

Regelmatig gebruik. De rechter stelt vast dat het dak bereikbaar is via een schuifdeur. Ook is het terras voorzien van rubberen tegels. Daarbij is een waslijn geplaatst met metalen staanders die permanent aan de uitbouw en de woning van Trees is bevestigd. Het dak is daardoor bestemd om regelmatig te worden gebruikt. Dat het dak door Trees niet voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt, maakt dat niet anders.

Geen sprake van toestemming. Frans heeft alleen toestemming gegeven voor overschrijding van de toegestane bouwhoogte van de uitbouw, maar niet voor het inrichten van het dak van de uitbouw als dakterras. Van toestemming hiervoor als bedoeld in de wet is dan ook geen sprake.

Hoe oordeelt de rechter?

Situatie die in strijd is met de wet. Voor zover het dakterras binnen twee meter van de erfgrens ligt, is er sprake van een situatie die in strijd is met de wet. Daarom moet Trees de waslijn en de rubberen tegels binnen deze twee meter verwijderen. De tegels zijn niet nodig om het dak te beschermen, omdat het dak op die plaats niet mag worden betreden. Ook moet Trees € 1.556 aan proceskosten betalen, beslist de rechter (ECLI:NL:RBNHO:2022:2011) .

Het dak van een uitbouw dat zich binnen een afstand van twee meter van de erfgrens bevindt en direct zicht heeft op het erf van de buurman, mag niet als dakterras worden gebruikt. Het is niet toegestaan dat een dergelijk dak blijkens zijn constructie als dakterras is bestemd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01