KASGELD - 17.04.2018

Ook plastic geld is omzet, maar niet altijd!

Het zal u niet ontgaan zijn dat het gebruik van plastic betalingen ook in de horeca nog steeds toeneemt. Stel dat u hierdoor steeds vaker tegen problemen en kastekorten aanloopt aangaande uw contanten en uw kasboek ...

Plastic omzet neemt toe

Steeds vaker wordt er in de horeca betaald met de (contactloze) pin. Waarom moet u opletten dat dergelijke betalingen correct verwerkt worden in uw kasadministratie?

Mag ik bijpinnen? Het komt geregeld voor dat een gast een extra bedrag bij wil pinnen. Vanuit serviceoogpunt wilt u dat wel toestaan, maar is dat slim? Pin- en ook creditcardbetalingen worden in de praktijk vaak verwerkt als (bank)omzet op het moment dat het geld wordt bijgeschreven. Er is pas btw verschuldigd (kasstelsel) op het moment dat u uw omzet echt ontvangen heeft. Let op. Over de hele pin- of brutocreditcardomzet (dus inclusief de provisie!) bent u btw verschuldigd. Zo draagt u dus btw af over uw eigen wisselgeld. Tip. Laat gasten niet méér pinnen dan zij moeten betalen. Verwijs naar een buurtpinautomaat.

Plastic fooiengeld?

Gepinde fooi. Uw gasten laten hun tevredenheid graag blijken door het geven van fooien. Maar wat nu als uw gast de fooi betaalt met de pin of met de creditcard? Wat heeft dit voor (fiscale) gevolgen?

Fooi voor uzelf? Over de fooi die u als horecaondernemer ontvangt, hoeft u als u horecaondernemer bent voor de inkomstenbelasting geen btw te betalen. Dit is alleen het geval als u een eenmanszaak of Vof heeft, en dus geen BV. Let op. U moet er wel voor zorgen dat deze fooien apart verwerkt worden in uw kasadministratie. Doet u dit niet, dan worden de fooibedragen bij uw omzet gerekend en bent u btw verschuldigd over deze fooien. Het btw-tarief dat hierop van toepassing is, is het btw-tarief van uw grootste omzetgroep.

Fooi voor uw personeel? Keert u de fooi uit aan uw personeel? Dan worden deze fooien gezien als loon waarover u loonheffing en premies moet afdragen. Over deze fooien bent u geen btw verschuldigd. We schreven daar al vaker over (T&A Horeca, jg. 21, nr. 6, p. 6, 17.05.2017) .

Niet te verlonen. Over de contante fooien die uw personeel rechtstreeks krijgt van uw gasten, bent u geen btw en geen loonheffing verschuldigd. Wel moet uw personeel in de eigen aangifte inkomstenbelasting de fooieninkomsten aangeven. Let op. Er mag nergens uit blijken dat u er ook maar iets mee van doen heeft, want dan gaat deze vlieger niet op. Heeft u dus een fooienpot of verdeelt u alles onder uw mensen, dan moet u hierover toch loonheffing, etc. afdragen. Tip. Merk fooien bij niet-contante betalingen aan als omzet ter compensatie van provisie en bankkosten. Informeer uw gasten en personeel hierover.

Niet iedere ontvangst is contante omzet

Omzet boeken? Er zijn horecaondernemers die hun hele omzet vanaf de kassa-uitdraai als ontvangst boeken in hun kasboek. Let op. Bevinden zich daaronder omzetten die per bank binnenkomen, zoals pinbetalingen, creditcardverkopen, op-rekening-eters en/of geschenkbonnen, dan dienen deze op diezelfde dag weer meteen als uitgave in het kasboek te worden geboekt onder ‘Kruispost’.

Voordeel? Op de post ‘kruisposten’ kunt u of kan uw boekhouder dan meteen afvinken of de daarop vermelde betalingen ook daadwerkelijk zijn ontvangen. Ook kasstortingen, zoals het aanvullen van kasgeld, kunnen makkelijk per abuis als omzet worden aangemerkt.

Omzet die via uw bank wordt ontvangen, is pas bij ontvangst btw-verschuldigd. Zorg dat die omzet zuiver blijft. Dus vermijd het bijpinnen door gasten of houd dat administratief goed bij. Uw boekhouder weet bijv. niet dat er in het ontvangen bedrag per bank geen sprake was van omzet, maar van bijpinnen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01