LOONHEFFING - 26.04.2018

Vrijwilliger inzetten kan niet, maar ‘hulp’ inzetten wel!

Zoals u weet, is de inzet van vrijwilligers fiscaal gezien niet voorbehouden aan bedrijven. Maar dat wil niet zeggen dat u fiscaal gezien aan het eind van uw Latijn bent. Wat dacht u van het inzetten van een hulp? Hoe werkt dat?

Een hulp is toch een werknemer?

Als u hulp inschakelt, moet deze - tenzij hij of zij elders in dienst is of een onderneming drijft en in het kader van deze onderneming bij u werkt - in principe aangemerkt worden als werknemer.

Veel gedoe. Dat betekent dat u zich verplichtingen op de hals haalt zoals ontslagbescherming voor de werknemer en doorbetaling bij ziekte. Fiscaal gezien betekent het hebben van een werknemer dat u een loonadministratie moet voeren, de werknemer zich moet identificeren en u loonheffingen moet berekenen en betalen. Veel rompslomp dus. Dat is prima voor diegene die iets langer regulier bij u aan het werk gaat, maar wel heel veel moeite voor diegene die u een keer een vergoeding wilt geven voor zijn hulp.

Kan dat anders? Mensen die een enkele keer meehelpen, hoeft u niet als werknemer aan te merken als de samenwerking voldoet aan de volgende twee voorwaarden:

  1. het gaat echt om een enkele keer hulp door een persoon; én
  2. deze persoon heeft geen arbeidsovereenkomst of andere afspraak met u op grond waarvan hij zich heeft gebonden om voor u te werken. Komt hij niet, dan heeft u dus gewoon pech en kunt u hem niet aanspreken op het niet nakomen van zijn verplichtingen.

Tip. Wilt u wel spelregels afspreken voor het geval deze persoon (zonder arbeidsverplichting) komt, gebruik dan ons model.

Een model ‘Overeenkomst hulp zonder arbeidsverplichting’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 08.11.06).
Wilt u iemand die u incidenteel helpt, belonen, dan mag dat buiten de loonheffing blijven als het echt om een enkele keer gaat of om iemand die alleen een onkostenvergoeding krijgt en wanneer (in beide gevallen) de hulp ook niet contractueel verplicht is om u te helpen. Download ons modelcontract.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01