BTW - 23.04.2018

Uw webshop en de btw

Veel ondernemers hebben tegenwoordig een webshop. Als u via uw webshop goederen verkoopt aan particulieren in een ander EU-land, moet u even opletten. Er geldt dan voor de btw een andere regeling dan voor verkoop in Nederland.

Verkoop via webshop

Hoofdregel. Indien u als Nederlandse ondernemer goederen verkoopt aan een particulier die woonachtig is in een ander EU-land moet u in principe gewoon de Nederlandse btw (21 of 6%) aan de particulier in rekening brengen en bij de Nederlandse Belastingdienst afdragen.

Drempelbedrag. Als bij de verkoop van de goederen aan particulieren in de EU het drempelbedrag voor afstandsverkopen wordt overschreden, geldt er echter een uitzondering. Als het drempelbedrag van de afstandsverkopen wordt overschreden, is er namelijk sprake van een afstandsverkoop en moet het btw-tarief van het land waar de particuliere afnemer gevestigd is, worden toegepast op de goederenlevering.

Op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download vindt u het overzicht van de drempelbedragen voor afstandsverkopen per EU-land (TE 08.12.02).

Regeling voor afstandsverkopen

Administratie bijhouden. Als gevolg van deze regeling voor afstandsverkopen moet u als u goederen levert aan particulieren in verschillende EU-landen, per EU-land een administratie bijhouden voor de drempelbedragen.

Drempelbedrag overschreden. Als de drempelbedragen worden overschreden, moet u zich in het andere EU-land registreren voor de btw om de btw af te kunnen dragen en btw-aangifte te kunnen doen tegen het btw-tarief dat daar geldt. Dit vraagt een uitgebreide administratie van u als ondernemer. Let op. Dit geldt ook als in het voorgaande jaar het drempelbedrag is overschreden.

Voorbeeld

U levert goederen aan particulieren in België. Het drempelbedrag voor België bedraagt € 35.000,-. Tot en met augustus 2018 heeft u voor € 34.500,- aan Belgische particulieren geleverd. U heeft hierover Nederlandse btw in rekening gebracht en afgedragen. In september 2018 verkoopt u voor € 1.000,- goederen aan een Belgische particulier. U overschrijdt daarmee het drempelbedrag. U moet dan over die levering en alle volgende leveringen aan Belgische particulieren, Belgische btw in rekening brengen en aan de Belgische belastingdienst afdragen. U moet zich dan ook in België laten registreren als ondernemer.

Niet bijhouden. U mag ervoor kiezen om de drempelbedragen niet bij te houden maar meteen de regeling voor afstandsverkopen toe te passen. Dit moet u schriftelijk bij de Nederlandse Belastingdienst aanvragen. U brengt dan altijd het buitenlandse btw-tarief in rekening aan uw klant in het andere EU-land, ook al haalt u het drempelbedrag niet. U moet dan uiteraard in dat EU-land ook altijd btw-aangifte doen.

Vanaf 2021 gewijzigde regels?

De Europese Commissie heeft per 2021 een nieuwe regelgeving voorgesteld waarbij via het MOSS-systeem (het Mini One Stop Shop-systeem) de buitenlandse btw gewoon in Nederland kan worden aangegeven. Dit MOSS-systeem geldt nu alleen voor digitale e-commerce diensten. De btw die in de EU-landen waar de particulieren wonen is verschuldigd, kan dan in de Nederlandse btw-aangifte worden aangegeven. De Nederlandse Belastingdienst zorgt vervolgens dat deze btw bij het juiste EU-land terecht komt. Wij houden u op de hoogte.

Als u via uw webshop goederen levert aan particulieren in verschillende EU-landen, moet u per EU-land een administratie bijhouden om vast te stellen of de drempelbedragen overschreden worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01