UW RAADSMAN - 25.04.2018

Aftrek hypotheekrente bij echtscheiding, hoe zit dat?

Als uw cliënt samen met zijn echtgenoot een eigen woning heeft en ze gaan scheiden, dan heeft dit voor beide partners fiscale gevolgen. Wat zijn deze gevolgen en waar moet uw cliënt rekening mee houden?

Einde fiscaal partnerschap. Als uw cliënt getrouwd is, dan is zijn echtgenoot ook zijn fiscale partner. Dit betekent dat zij de hypotheekrente en het eigenwoningforfait met elkaar kunnen delen. Gaat uw cliënt scheiden, dan eindigt het fiscaal partnerschap als er een verzoek tot ontbinding van het huwelijk bij de rechtbank is ingediend en de partners niet meer op hetzelfde adres bij de gemeente staan ingeschreven.

Gevolgen eigen woning

Aandeel als eigenaar. Als het fiscaal partnerschap eindigt, dan wordt aan uw cliënt de renteaftrek en het eigenwoningforfait toegerekend in dezelfde verhouding als het aandeel waarin hij eigenaar is van de woning. Als ieder dus voor de helft eigenaar is, is in beginsel de helft van de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Hier staat dan tegenover dat ook maar de helft van het eigenwoningforfait opgegeven hoeft te worden.

Echtscheidingsregeling. Als een ex-echtgenoot de woning verlaat, geldt de woning niet meer als zijn hoofdverblijf. Maar door de echtscheidingsregeling mag de vertrekkende ex-echtgenoot gedurende twee jaar na het verlaten van de woning zijn aandeel aanmerken als fictieve eigen woning.

Recht op renteaftrek

Voorwaarden. Doordat de woning voor een periode van twee jaar als fictieve eigen woning wordt aangemerkt, bestaat er ook recht op hypotheekrenteaftrek. Voorwaarde is wel dat de hypotheekrente ook daadwerkelijk door deze ex-echtgenoot wordt betaald. Daarnaast is ook vereist dat de andere ex-echtgenoot in de woning blijft wonen.

Ex-echtgenoot betaalt alle rente

Alimentatie. De situatie kan zich ook voordoen dat degene die de woning verlaat, de gehele hypotheekrente voor zijn rekening neemt. De rente die hij voor zijn ex-echtgenoot betaalt, mag dan in aftrek gebracht worden als partneralimentatie. Hiervoor is wel vereist dat hij deze betaling doet op grond van een onderhoudsverplichting tegenover zijn ex. Het eigenwoningforfait mag hij ook meenemen als betaalde partneralimentatie als zijn ex geen huur betaalt voor het woongenot.

Omgekeerde situatie. Voor degene die in de woning blijft wonen, geldt het omgekeerde. In eerste instantie wordt bij de post ‘Eigen woning’ zijn aandeel van het eigenwoningforfait en de hypotheekrente aangegeven. Dit wordt daaarna weer bijgeteld als ontvangen partneralimentatie.

Twee jaar voorbij. Als de periode van twee jaar voorbij is, eindigt de echtscheidingsregeling voor de ex-echtgenoot die de woning heeft verlaten. Dit betekent dat het aandeel in de woning en de bijbehorende schuld tot het box 3-vermogen wordt gerekend. De hypotheekrente voor de woning is dus niet meer aftrekbaar. Het recht op aftrek van partneralimentatie kan wel voortbestaan.

Meerdere situaties. Naast deze genoemde situaties zijn er nog meerdere situaties denkbaar. Elke situatie heeft een andere fiscale uitwerking tot gevolg. In het geval van echtscheiding en een eigen woning is een goed advies voor uw cliënt dus van groot belang.

Een overzicht van de fiscale gevolgen van de verschillende situaties met betrekking tot de eigen woning bij echtscheiding vindt u op http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download (VG 22.09.03).

Op basis van de echtscheidingsregeling kan de voormalige eigen woning fiscaal nog gedurende twee jaar als fictieve eigen woning worden aangemerkt. Hierdoor kan uw cliënt ook nog recht hebben op hypotheekrenteaftrek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01