ARBEIDSVOORWAARDEN - 17.04.2018

Afwijken van horeca-cao, alleen naar boven ...

Horeca-cao. Zoals u inmiddels weet, is er vanaf 2018 een nieuwe cao in de horeca. Over zo’n cao leven in de praktijk nogal eens wat misverstanden, zowel bij werkgevers als bij werknemers.

Cao is een basis. De horeca-cao geeft de minimale voorwaarden, eisen en regels van afspraken die u mag maken met uw werknemer. Afwijken ‘naar boven’ is dus mogelijk, maar mag dat ook?

Afspraken op maat. Bij het tot stand komen van de nieuwe cao hebben vakbond CNV en werkgeversorganisatie KHN het perspectief in de cao gelaten voor werkgevers en werknemers om met elkaar afspraken te maken die boven de cao liggen.

Dus ja, individuele afspraken op maat mag u bovenop de horeca-cao maken met uw werknemers. Mocht het zo zijn dat u wenst af te wijken van zaken die niet in de cao zijn geregeld, dan geldt de wet. Ook van de wet kan (onder voorwaarden) worden afgeweken zolang er geen sprake is van dwingend recht.

Slaat de twijfel toe? Twijfelt u of uw afspraken juridisch ‘kunnen’, dan is het geen overbodige luxe om een arbeidsjurist, advocaat, vakbond CNV of uw branchevereniging om nader advies te vragen.

Voorkomen beter dan genezen. U wilt immers niet voor onverwachte verrassingen komen te staan en bovendien zeker weten dat de afspraken met uw werknemer achteraf niet juridisch onderuit gehaald kunnen worden met alle nare gevolgen van dien. Het is ook voor uw werknemer van belang dat de gemaakte afspraken later niet ongeldig blijken.

De ‘Horeca-cao 2018-2019’ kunt u vinden op http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 22.04.08).

U mag bovenop de horeca-cao individuele afspraken maken met uw medewerkers. De cao is immers de basis, daar mag u dus niet ‘onder duiken’. Bij twijfel niet oversteken, maar eerst juridisch advies inwinnen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01