AUTO VAN DE ZAAK - 20.04.2018

Auto van de zaak voordelig privé ‘parkeren’

Het aanschaffen van een auto van de zaak (in uw BV) is meestal gunstiger dan privé een auto aanschaffen. Het kan echter aantrekkelijk zijn om de auto van de BV na enige tijd privé over te nemen. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

Aanschaf nieuwe auto

Auto van de BV. Als u een nieuwe auto koopt, is het meestal voordeliger om deze via uw BV aan te schaffen. De BV kan de in rekening gebrachte btw vaak terugvragen, kan alle kosten in aftrek brengen en mag afschrijven op de aanschafwaarde van de auto.

Bijtelling. U moet wel rekening houden met een bijtelling voor het privégebruik als u op jaarbasis met de auto van de zaak meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Rekentool ‘Auto DGA van de BV of privé’ (BT 23.06.04)

Overdracht auto naar privé

Na enige tijd kan de bijtelling echter nadeliger zijn dan de aftrekposten bij de BV. De bijtelling wordt immers berekend over de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. Het kan dan aantrekkelijk zijn om de auto naar privé te halen. Feitelijk moet u de auto dan tegen de werkelijke waarde van de BV overnemen. Dit kan echter ook op een voordeligere manier geregeld worden.

Tegen de rest-bpm plus opslag. Voor de btw mag de vergoeding die u daarvoor aan de BV moet betalen, namelijk minder bedragen dan de waarde in het economisch verkeer van de auto. Als vergoeding kan gedacht worden aan de rest-bpm plus een kleine opslag van bijvoorbeeld € 2.500,-. Over de bpm bent u geen btw verschuldigd, u hoeft dus alleen over de opslag btw te betalen. Let op. De opslag is noodzakelijk omdat over de bpm geen btw verschuldigd is. Zonder deze opslag is er geen sprake van een vergoeding voor de btw.

Goedgekeurd door de rechter

De inspecteur zal het niet leuk vinden, maar kan er weinig aan doen. Het Gerechtshof Arnhem, 06.07.2012 (GHARN:2012:BX0556) , heeft namelijk in een zaak waarbij deze ‘btw-truc’ werd toegepast, geoordeeld dat de fiscus ‘tegen beter weten in’ aan het procederen was. Bij de verkoop van een Ferrari voor € 100.000,- was er dan ook geen sprake van een symbolische vergoeding, ook al bedroeg de waarde in het economisch verkeer € 1.500.000,-. De fiscus heeft zich bij deze uitspraak neergelegd.

Dividenduitkering

En bij de BV? Voor de vennootschapsbelasting is het wel van belang dat er wordt uitgegaan van de werkelijke waarde van de auto. Tip. Laat uw auto taxeren door een erkende dealer.

Dividenduitkering. Het verschil tussen de vergoeding voor de btw en de werkelijke waarde is een (verkapte) dividenduitkering. Hierover bent u 25% inkomstenbelasting (box 2) verschuldigd. Tip. U kunt dan echter toch nog veel voordeliger uit zijn dan wanneer u de auto tegen de werkelijke waarde (incl. btw) van de BV zou kopen.

Let op 1. Deze dividenduitkering mag u niet vastleggen in de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders. Als u dit schriftelijk vastlegt, is er namelijk sprake van een vergoeding en bent u alsnog btw verschuldigd over de werkelijke waarde. Let op 2. Het moet financieel wel verantwoord zijn om de auto op deze wijze over te dragen, anders dreigt er aansprakelijkstelling.

Stappenplan ‘Auto voordelig naar privé halen’ (BT 23.06.04)

Het kan aantrekkelijk zijn om de auto van uw BV na enige tijd privé over te nemen tegen de rest-bpm plus een kleine opslag. Voor de btw is dit geen probleem. Het verschil met de werkelijke waarde van de auto moet u wel aanmerken als een dividenduitkering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01