BOER EN BEDRIJF - 20.04.2018

Gebruiksruimte op primaire dijken?

Heeft u dijken in gebruik? Dan kunt u deze onder voorwaarden meetellen voor de Meststoffenwet en de uitbetaling van betalingsrechten. Zijn deze dijken primaire waterkeringen? Dan kunt u deze niet meer volledig meetellen. Wat nu?

Landbouwgrond . Ondanks dat de primaire functie van dijken ‘waterkering’ is, kunnen dijken toch als landbouwgrond worden beoordeeld. Daarmee kunnen dijken voor uw bedrijf meetellen voor het GLB en de Meststoffenwet. U moet dan wel aan o.a. de volgende voorwaarden voldoen:

  • u heeft de dijk feitelijk in gebruik (incl. de beschikkingsmacht en het exclusieve gebruiksrecht);
  • u verricht (voldoende) landbouwactiviteiten;
  • de dijk is in het kader van een ‘normale bedrijfsvoering’ bij uw bedrijf in gebruik.

Onderverdeling dijken

Dijken worden onderverdeeld in primaire waterkeringen en niet-primaire waterkeringen. Primaire waterkeringen zijn zeedijken en dijken langs grote waterwegen en meren. Voor een kaart met deze dijken raadpleegt u de website: https://waterveiligheidsportaal.nl/

Primaire waterkeringen. Vanaf dit jaar kunt u primaire dijken beperkt meetellen voor de Meststoffenwet. De reden hiervan is dat de hoofdfuncties ‘waterkering’ en ‘garanderen van veiligheid’ zijn. ‘Landbouw’ is een nevenactiviteit. Daarnaast liggen de beschikkingsmacht en het exclusieve gebruiksrecht bij Rijkswaterstaat of het betreffende waterschap en niet bij u, ook al bent u gebruiker van een primaire dijk.

Niet-primaire waterkeringen. Niet-primaire waterkeringen kunt u, onder bovenstaande voorwaarden, blijven gebruiken voor het GLB en de Meststoffenwet.

GLB en betalingsrechten. Primaire dijken blijven voor het GLB subsidiabel als u deze dijken feitelijk in gebruik heeft en er landbouwactiviteiten op uitvoert. Op deze dijken kunt u dus betalingsrechten blijven benutten.

Meststoffenwet

Voor de Meststoffenwet zijn de beschikkingsmacht en het exclusieve gebruiksrecht wel van belang. Ook moet de hoofdfunctie ‘landbouw’ zijn. Dit betekent dat u primaire dijken niet meer als landbouwgrond mee kunt tellen voor de Meststoffenwet. Gevolg is dat u deze dijken niet meer mee kunt tellen voor de gebruiksnormenberekening en derogatie. Deze dijken tellen dus ook niet meer mee voor de ‘80%-graslandeis’. De fosfaatruimte op primaire dijken mag u nog wel meetellen voor de grondgebondenheid en mestverwerkingsplicht.

Uitscharen dieren. Weidt u dieren op primaire dijken? Dan moet u deze dieren ‘uitscharen’ naar deze dijken. Deze dijken tellen immers niet meer mee als landbouwgrond bij uw bedrijf. De mestproductie van deze uitgeschaarde dieren telt dan, in het kader van de gebruiksnormenberekening, ook niet mee op uw bedrijf.

Mestafvoer. Wendt u dierlijke mest aan op deze primaire dijken? Dan moet u deze mest ‘afvoeren’ naar deze dijken. Ook moet u een mestbon invullen en opsturen naar RVO.

Gewascode in Gecombineerde Opgave. U kunt in de Gecombineerde Opgave (GO) primaire waterkeringen opgeven met gewascode 336 (grasland, natuurlijk, areaal met een natuurbeheertype dat overwegend voor landbouwactiviteiten-GLB wordt gebruikt). Niet-primaire waterkeringen kunt u opgeven met gewascode 265 (blijvend grasland).

Primaire waterkeringen tellen niet meer mee voor de gebruiksnormenberekening en derogatie. U kunt er wel betalingsrechten op benutten als u deze dijken feitelijk in gebruik heeft en er landbouwactiviteiten op uitvoert!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01