BURENRECHT - 13.04.2018

Intensiever gebruik overpad, mag dat?

Na verloop van tijd kan de omvang of het gebruik van een recht van overpad veranderen. (Wanneer) moet de dienend eigenaar een intensiever gebruik dulden?

Wat speelde er? Hans heeft een woonboerderij. Hij kan zijn woning (alleen) bereiken door gebruik te maken van het recht van overpad dat is gevestigd ten laste van het perceel van de buurman. Nu wil Hans extra woningen op zijn perceel bouwen, waardoor het pad straks voor de ontsluiting van meerdere woningen wordt gebruikt. Moet de buurman deze intensivering van het recht van overpad dulden? Wat zegt de rechter?

Uitleg (oude) erfdienstbaarheid. Of intensivering van een recht van overpad is toegestaan, wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gebruikte bewoordingen in de vestigingsakte (de partijbedoeling). Uitleg van de akte vindt plaats naar objectieve maatstaven in het licht van de hele akte. Let op. Als er regels over de inhoud en de wijze van uitoefening van de erfdienstbaarheid in de vestigingsakte ontbreken, wordt er gekeken naar de plaatselijke gewoonte.

Beperking gebruik? Volgens de Rechtbank Rotterdam, 01.03.2018 (RBROT:2018:1612) , blijkt uit de bewoordingen in de vestigingsakte dat het pad als toegangsweg en uitweg van en naar het erf van Hans mag worden gebruikt. In de akte zijn bovendien geen beperkingen opgenomen ten aanzien van het gebruik, waardoor wordt geoordeeld dat intensivering is toegestaan. Let op. Van een beperking was wel sprake geweest als bijvoorbeeld was bepaald dat het pad alleen voor agrarische opstallen mocht worden gebruikt of voor een maximumaantal opstallen.

Wijziging erfdienstbaarheid. Nu intensivering is toegestaan, kan de buurman van Hans nog verzoeken om wijziging van het recht van overpad. De intensivering moet dan gezien worden als een zodanige onvoorziene omstandigheid dat ongewijzigde instandhouding van de erfdienstbaarheid niet redelijk en billijk is. Volgens de rechter wordt de buurman van Hans door de intensivering echter niet te zwaar en onredelijk belast. Wijziging is daarom niet mogelijk. Let op. Als de erfdienstbaarheid voor 1992 is gevestigd, dan is wijziging alleen mogelijk als de onvoorziene omstandigheden zich na 1992 hebben voorgedaan.

Komt u een erfdienstbaarheid overeen als dienende eigenaar, overweeg dan een formulering die latere intensivering van het gebruik niet zomaar mogelijk maakt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01