PERSONEEL - 17.04.2018

Met uw keukenbrigade naar de culinaire olympics?

U hoorde dat het Nederlandse team de Europese finale haalde van Bocuse d’Or, zogezegd de Olympische Spelen voor koks. Stel, u wilt daar 11 en 12 juni heen ter inspiratie en motivatie van uw keukenbrigade. Kan dat onbelast?

Eerst de fiscale smaak bepalen

Voor de fiscale behandeling is de eerste vraag of het gaat om een (helemaal) zakelijke reis of dat er juist sprake is van een reis met een privévoordeel.

Zakelijke reis. Gaat het om een zakelijke reis, dan zijn de kosten daarvan vrijgesteld. Het gaat dan om de kosten van reizen (vliegticket, taxi, openbaar vervoer of € 0,19 per km bij vervoer met de eigen auto), kosten van overnachting, van eten en drinken en entree tot de kookwedstrijd.

Privéreis of deels privé. Is er sprake van een privéreis of een zakenreis met een gedeeltelijk privékarakter? Dan is het privédeel van de reis fiscaal belast bij de werknemer. Wilt u dat niet, dan kunt u de reis ook onderbrengen in de werkkostenregeling (WKR) en indien mogelijk gebruikmaken van de belastingvrije ruimte van 1,2%. De reis blijft dan belastingvrij. Lukt dat niet, dan kunt u er ook voor kiezen de belastingheffing voor uw rekening te nemen.

Hoezo (deels) privé? “We gaan toch voor de zaak?”, zult u zeggen. Het gegeven dat u voor de zaak gaat om iets te leren en misschien te werken aan uw netwerk is een eerste indicatie dat het gaat om een zakelijke reis. Let op. Maar vervolgens zult u dit ook moeten kunnen onderbouwen met de feiten. Houd er daarbij rekening mee dat de Belastingdienst al snel zal vermoeden dat de reis in ieder geval voor een deel gewoon belast loon is.

Hoe bepaalt u de zakelijkheid ervan?

Weet dat het argument ‘daar worden werknemers vrolijk van of het gaat om een goede werkmoraal’ voor u wellicht zakelijk klinkt, maar voor de Belastingdienst een argument kan zijn voor het standpunt dat de werknemer een voordeel heeft gehad (en er dus sprake is van belastbaar loon).

Een keuzetabel ‘Zakelijk of niet?’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 22.04.03).

Tip. Gebruik onze tabel met redenen om een event (deels) wel of niet als zakelijk te boeken.

Toetje voor uw chef-kok en souschef?

Zo moet het niet. Wanneer u met uw chef-kok en souschef afspreekt dat de reis een soort van beloning is, dan is dat alleen al voldoende voor de Belastingdienst om de vrijstellingen buiten beschouwing te laten. Als u de reis betaalt in het kader van opleiding en bijscholing en de feiten (zoals het dagprogramma) bevestigen dit voor de gehele reisperiode, dan is er niets aan de hand en kunt u de reis helemaal onbelast geven.

Let op. Spreekt u bijvoorbeeld af dat de reis een beloning vormt voor hard werk of een goede omzet, dan is de reis altijd belast loon en zijn de gerichte vrijstellingen niet meer van toepassing. Ook niet wanneer de reis erg nuttig is voor de vakkennis van uw werknemers.

Wat met u als ‘chef de mission’?

BV. Bent u zelf ook werknemer (meestal DGA), dan geldt het voorgaande eveneens voor u.

Geen BV. De kosten van uw deelname mag u aftrekken. Let op. Voor kosten van studiereizen (incl. maaltijden en overnachting) en representatie geldt er een aftrekbeperking. Dan is of 80% van de kosten aftrekbaar of kunt u het hele bedrag aftrekken voor zover dit hoger is dan € 4.500,-.

Neemt u uw werknemers mee naar Turijn met als doel educatie en inspiratie, dan kunt u de kosten voor reis, verblijf, maaltijden en het evenement onbelast vergoeden als (of voor zover er sprake is van) een zakelijke reis. Bepaal die zakelijkheid met onze tabel als hulpmiddel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01