WERVING & SELECTIE - 23.04.2018

Selectiefouten, maak ze niet ...

Een selectieproces kost veel tijd en geld. Het is dus belangrijk de beste kandidaat te vinden. Wat kunt u leren van een aantal fouten die in de praktijk in selectiegesprekken veel worden gemaakt?

Zijn zeldzame eigenschappen

Voorsprong? Als een sollicitant aan de Olympische Spelen heeft meegedaan en solliciteert naar een functie als vertegenwoordiger, ligt hij zonder dat het gesprek heeft plaatsgevonden al een straatlengte voor op andere sollicitanten.

Tip. Vraag u af wat zijn deelname aan een sportevenement zegt over zijn kwaliteiten als verkoper.

De eerste indruk

In een hokje. Dat personen elkaar bij een (eerste) kennismaking ‘labelen’ en in een hokje plaatsen, is van alle dag en gebeurt in de praktijk nu eenmaal. En het gebeurt ook bij selectiegesprekken. Dit is dan ook een belangrijke reden dat sollicitanten in sollicitatietrainingen leren hoe ze bij een selecteur een goede eerste indruk kunnen maken.

Wat zegt het? Vraag u af wat een slappe hand of een ‘pijn aan de ogen doende stropdas’ zegt over de kennis en ervaring van een sollicitant. Helemaal niets. Tip. Geef als selecteur de sollicitant een tweede kans om de eerste indruk te bevestigen of te ontkrachten. Beoordeel als selecteur sollicitanten nooit op een eerste indruk.

Halo-effect

Een schitterende sollicitant. Sollicitanten met een opvallend positief punt of positieve ervaring (die uit hun cv blijkt of die in het gesprek is verteld) worden niet altijd correct beoordeeld. Dit punt of deze ervaring schittert als een ster en legt een aureool, een halo) rond andere punten of ervaringen. Tip. Zorg dat u als selecteur niet wordt verblind door deze schittering.

“De sollicitant is klantvriendelijk (heeft hier zelfs een award voor gekregen!), dus zij zal ook wel analytisch sterk zijn, kunnen prioriteren en stressbestendig zijn.”

Het horn-effect

Ongunstig daglicht. Het horn-effect is het tegenovergestelde van het halo-effect, een negatief punt stelt de sollicitant in een ongunstig daglicht. Het negatieve punt overschaduwt dus andere zaken en stelt de kandidaat in een ongunstig daglicht.

“Hij heeft zijn opleiding niet afgerond, dus hij is geen afmaker, laat zaken op zijn beloop.”

Invloed van de functiezwaarte

Hij had een hoge functie. In de praktijk doet zich het merkwaardige feit voor dat sollicitanten die hoge functies hebben vervuld, door selecteurs vaak als ‘beter’ worden beoordeeld. Deze selectiefout borduurt voort op het halo-effect. Het zijn vaak selecteurs met een ‘lichtere’ functie dan de sollicitant die zich aan deze fout bezondigen.

Stokpaardjes en spiegelen

Dat heb ik ook ... Een sollicitant die een aantal overeenkomsten vertoont met de selecteur, kan eerder rekenen op sympathie en overwaardering (‘ons kent ons’) van zijn mogelijkheden. Voorbeelden zijn: op dezelfde universiteit gestudeerd hebben of dezelfde hobby hebben. Tip. Voel ook een sollicitant die in geuren en kleuren verteld over een onderwerp wat u als selecteur enorm aanspreekt, kritisch aan de tand.

Selecteren is en blijft mensenwerk. Kijk daarom verder dan de eerste indruk, laat u niet verblinden door opvallende positieve punten of een zeldzame eigenschap. Vraag door en blijf kritisch op uw eigen valkuilen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01