ONTSLAGVERGOEDING - 23.04.2018

Slapend dienstverband is duur

Werkgevers die een werknemer willen ontslaan die twee jaar of langer is ziek geweest, kiezen er vaak voor het dienstverband te laten ‘slapen’. Wat is er nieuw?

Twee jaar ziek. Als een werknemer twee jaar ziek is geweest, eindigt voor u als werkgever de verplichting om zijn loon te betalen. U kunt er dan voor kiezen de arbeidsovereenkomst te beëindigen. U moet dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en u moet de werknemer een transitievergoeding betalen.

Slapend dienstverband. Omdat de loonbetalingsverplichting na twee jaar ziekte stopt, is er niet direct een reden om over te gaan tot ontslag. Ook het moeten betalen van een transitievergoeding zorgt ervoor dat werkgevers niet overgaan tot ontslag, maar een dienstverband ‘slapend’ houden. Dit in afwachting van het ingaan van de compensatieregeling.

Compensatie. De compensatieregeling is al in 2016 aangekondigd. Het is even stil geweest rondom deze regeling, maar nu heeft minister Koolmees antwoorden gegeven op Kamervragen. Hij heeft ook aangekondigd dat de regeling op 1 januari 2020 moet ingaan. Wat valt daarbij op?

Slapen is duur. De minister wijst er nadrukkelijk op dat de compensatieregeling niet geldt voor de periode dat het dienstverband ‘slapend’ is gehouden. Tijdens deze periode (na twee jaar ziekte tot de ontslagdatum) loopt de opbouw van de transitievergoeding gewoon door. De compensatie die de overheid daarvoor gaat geven, zal berekend worden over de duur van het dienstverband tot de datum dat het dienstverband bij twee jaar ziekte had kunnen eindigen.

Meer risico’s. Als de medewerker zich beter voelt in de periode dat het dienstverband ‘slaapt’, kan hij zich bij u melden om weer te komen werken. U moet de re-integratie dan opnieuw oppakken.

Wat te doen? De minister heeft aangegeven dat de compensatie geldt voor alle gevallen waarin een medewerker, na 1 januari 2015, twee jaar ziek is geweest Het maakt daarbij niet uit wanneer de transitievergoeding is betaald. Het laten ‘slapen’ van een dienstverband maakt dus geen verschil voor de compensatie.

De periode dat het dienstverband ‘sliep’ telt mee voor de opbouw van de transitievergoeding, maar niet voor de compensatie van deze vergoeding. ‘Slapen’ kost dus geld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01