TOERISTENBELASTING - 17.04.2018

Te vroege aanslag toeristenbelasting in de prullenbak?

Van degene die niet in een gemeente woont maar er wel verblijft, kan toeristenbelasting worden geheven. Maar wat nu als zo’n aanslag te vroeg wordt opgelegd? En op welke zaken moet u bij zo’n aanslag nog meer letten?

Forse melkkoe ... Eén van de manieren om de gemeentekas te vullen, is via invoering van de toeristenbelasting. Een relatief geringe belasting, maar voor met name de horecasector kan de rekening fors oplopen. Daarom is het zeker van belang uw aanslag goed te checken. Als deze niet deugt, kan dit zomaar reden zijn de aanslag te vernietigen. Een voorbeeld hiervan zagen we onlangs voor de Rechtbank Noord-Holland, 12.03.2018 (RBNHO:2018:1670) . Wat speelde er?

Aanslag te vroeg

Te inhalig, jammer dan ... Er werd een aanslag toeristenbelasting aangevochten die volgens uw collega te vroeg was opgelegd. Het betrof een aanslag over 2015, die al op 15 februari van dat jaar was opgelegd. Een aanslag toeristenbelasting wordt meestal achteraf berekend op basis van het aantal overnachtingen. Het aantal overnachtingen voor het jaar 2015 kon echter op 15 februari van dat jaar nog niet vaststaan. De rechter vond dan ook dat de aanslag te vroeg was opgelegd en vernietigde deze. Bij een belasting die via een aanslag wordt geheven, ontstaat de belastingschuld pas op het tijdstip waarop het belastingtijdvak eindigt. In dit geval dus 31 december 2015. Het vaststellen van een belastingschuld voor dat tijdstip is in strijd hiermee.

Gebruik van forfait

De gemeente verdedigde deze handelwijze door te stellen dat de aanslag was gebaseerd op een forfait. In de verordening was vastgelegd dat er in bepaalde gevallen uitgegaan kon worden van vaste aantallen overnachtingen op basis van het aantal beschikbare slaapplaatsen. Dit bracht echter geen verandering in het feit dat de aanslag ook dan te vroeg was opgelegd. Ook al zou dit voor wat betreft het bedrag van de heffing geen verschil maken en zelfs nu de gemeente ter zitting aankondigde dat er alsnog een nieuwe aanslag zou worden opgelegd, als deze vernietigd zou worden.

Schatten mag, maar reëel? Het schatten van de verschuldigde toeristenbelasting via een forfait of op andere wijze is overigens wel toegestaan, zo concludeerde de rechter. Voorwaarde is dan wel dat het een reële schatting betreft. De gemeente kon de schatting echter onderbouwen met een onderzoek naar de gebruikte forfaits dat enige jaren ervoor was ingesteld. De schatting was dan ook reëel en dus toegestaan.

Formele eisen

De uitspraak maakt duidelijk dat er ook bij gemeentelijke belastingen formele eisen gelden. Wordt hieraan niet voldaan, dan kunt u met succes in bezwaar.

Een model ‘Bezwaar aanslag toeristenbelasting’ kunt u vinden op http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 22.04.02).

Zo moet een aanslag toeristenbelasting:

  • gebaseerd zijn op een verordening;
  • de belastingplichtige vermelden;
  • de belastingplichtige correct vermelden: het voorwerp van de belasting, het belastbare feit, de heffingsmaatstaf, het tarief, het tijdstip van ingang van de heffing, het tijdstip van beëindiging van de heffing en alles wat verder voor de heffing en de invordering van belang is;
  • gepubliceerd worden (website of blad gemeente).
Een aanslag toeristenbelasting mag niet worden opgelegd voordat het betreffende tijdvak verstreken is. Ook moet de aanslag zijn opgelegd conform de gemeentelijke verordening. Ga in bezwaar als een aanslag niet aan de formele eisen voldoet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01