DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.05.2023
Box 2-verlies dga alleen verrekenbaar met beschikking
Indien u als aanmerkelijkbelanghouder in box 2 een verlies maakt, mag dit worden verrekend met winsten in box 2. Als u geen aanmerkelijk belang meer heeft, kunt u aanspraak maken op een belastingkorting. Wat besliste de rechter onlangs hierover?
Lees meer
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.05.2023
Gebruikelijkloonregeling in 2023, wat moet u weten?
Een dga die werkt voor zijn eigen BV, moet een bepaald minimum aan loon uit zijn BV ontvangen, de gebruikelijkloonregeling. De regels hiervoor zijn met ingang van 2023 gewijzigd. Wij zetten de belangrijkste regels voor u op een rij.
Lees meer
FISCOTIP - 14.04.2023
Hoge lening bij eigen BV op tijd aflossen
Leent u meer dan € 700.000 van uw BV, dan wordt het meerdere vanaf 2023 belast als fictief inkomen in box 2. De eerste peildatum is 31 december 2023. U heeft dus nog even de tijd om - indien gewenst - uw lening onder het maximum te krijgen.
Lees meer
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.03.2023
Staat u borg voor uw BV?
Veel startende ondernemers ontkomen er niet aan om bij het afsluiten van een financiering ook privé borg te staan. Maar als uw onderneming zich inmiddels een stuk verder heeft ontwikkeld, is dit wellicht een goed moment om de borg te beëindigen.
Lees meer
RECHTSVORM - 14.03.2023
In 2023 de BV in?
Als u in uw eenmanszaak of vennootschap onder firma (Vof) flinke winsten maakt, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de overstap naar een BV te maken. Het is mogelijk om uw eenmanszaak of uw aandeel in een Vof met terugwerkende kracht naar 1 januari 2023 in te brengen in een BV.
Lees meer
IN DE PIJPLIJN - 12.01.2023
Slot op UBO-register
Witwassen bestrijden. Sinds 2022 moet uw BV of stichting bij de Kamer van Koophandel opgaaf doen van haar zogenaamde ‘Ultimate Beneficial Owner’ (UBO). Deze informatie wordt opgenomen in het UBO-register. Dit verplichte register komt voort uit een Europese richtlijn die witwassen moet tegengaan. De bedoeling is dat dankzij deze registraties sneller duidelijk is wie er (achter de schermen) een entiteit beheerst. Maar sinds de invoering van het register is er ook veel kritiek, bijv. uit de hoek van familiebedrijven, omdat de informatie in het UBO-register deels voor iedereen op te vragen is. ...
Lees meer