BEDRIJFSOPVOLGING - 06.05.2025
Afsplitsing en bedrijfsopvolging: actie vereist!
Als een dga bij een bedrijfsopvolging aandelen van zijn holding wil schenken, is het vaak wenselijk om voor de schenking de holding juridisch te splitsen. Per 1 juli 2025 is dan mogelijk overdrachtsbelasting verschuldigd.
Lees meer
LANDBOUWMAATSCHAP - 02.05.2025
Bepaling maatschapsaandeel bij uittreding uit maatschap
Als een maat uittreedt uit een (agrarische) maatschap, moet de waarde van zijn aandeel worden vastgesteld. Dat bedrag moet door de voortzettende maten worden uitbetaald. Door wie wordt deze waarde bepaald? Wat bij onenigheid?
Lees meer
OVERDRACHT ONDERNEMING - 10.04.2025
Wel voor (klein)kinderen, niet voor neven
Ondanks de vele agrarische vrijstellingen kan het zo zijn dat er bij een (agro)bedrijfsopvolging toch overdrachtsbelasting verschuldigd is. In een recente zaak besliste Rechtbank Gelderland dat de beperking van een vrijstelling tot de directe familiekring geen verboden discriminatie is.
Lees meer
BELASTINGEN - 08.04.2025
Geen vrijstelling overdrachtsbelasting voor overdracht ondernemingsvermogen aan neef
Voor de overdracht van onroerende zaken die ondernemingsvermogen zijn, geldt in de familiesfeer een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, dus voor kinderen of kleinkinderen. Wat bij de overdracht door een oom aan een neef of nicht?
Lees meer
BEDRIJFSOVERDRACHT - 11.03.2025
IB-navordering ab-heffing overdracht zonen ongedaan gemaakt
Hof Amsterdam oordeelt dat bij de overdracht van aandelen in een vastgoed-BV aan zijn zonen de bevoordelingsbedoeling niet aannemelijk is. De navorderingsaanslag IB wordt vernietigd.
Lees meer
LIJFRENTEAFREK - 14.02.2025
Extra aftrek lijfrente bij staking onderneming
Als u uw bedrijf staakt, moet u fiscaal afrekenen over de gerealiseerde stakingswinst. Deze wordt veroorzaakt door de aanwezige reserves en doordat er vaak boekwinst wordt gemaakt op de verkochte bedrijfsmiddelen. U betaalt al snel het toptarief van 49,5%. Tip. Gelukkig kunt u afrekenen op een aantal manieren voorkomen, onder meer door aankoop van een lijfrente. U stort dan een bepaald bedrag, bij bijv. een verzekeraar, en krijgt hier op een later moment, meestal bij pensionering, jaarlijks een bedrag voor uitgekeerd. Op deze manier betaalt u pas later en gespreid uw belasting, vaak ook nog tegen een lager tarief. Het aankoopbedrag van de lijfrente is, tot bepaalde maxima, aftrekbaar. ...
Lees meer