(Para)medicus - Beroepsaansprakelijkheid

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

TUCHTRECHT - 05.06.2023

Voorkomen van onjuiste medicatievoorschriften

Hoe moet u in risicovolle situaties omgaan met het voorschrijven van medicatie? Waar liggen triggers als er bijv. een allergiemelding is gedaan? Wat te doen als de patiënt een verkeerde dosering voorgeschreven heeft gekregen?
Lees meer

AUTOVERZEKERING - 02.06.2023

Aanrijding en geen schadeformulier, alternatief is online ...

Herkent u dit? Aanrijding gehad, gelukkig niet ernstig en geen slachtoffers. Geen tijd, heel druk en waar ligt dat Europees schadeformulier ook alweer? Wat te doen?
Lees meer

GEZONDHEIDSRECHT - 09.05.2023

Hoe zorgvuldige euthanasieafwegingen maken bij dementerende patiënten?

Euthanasie en hulp bij zelfdoding mag alleen worden uitgevoerd als u als arts zeker weet dat de zes zorgvuldigheidseisen uit de wet van toepassing zijn. We lichten dat toe aan de hand van tuchtrechtspraak.
Lees meer

TUCHTRECHT - 04.05.2023

Moet u altijd een verzoek voor een second opinion van een patiënt opvolgen?

Neuroloog Bakker onderzoekt patiënt Ben, denkt aan lichamelijke en psychische overbelasting en verwijst Ben door voor fysiotherapie. Na aanhoudende klachten draagt hij de behandeling over aan een revalidatiearts. Mag de neuroloog een second opinion weigeren?
Lees meer

GEZONDHEIDSRECHT - 13.03.2023

Off-label medicatie en kritiek tijdens de coronapandemie

De inspectie diende een klacht in tegen een huisarts die off-label medicatie aan coronapatiënten voorschreef. Ook liet de arts zich in de media kritisch uit over het overheidsstandpunt ten aanzien van COVID-19. Wat vond de tuchtrechter?
Lees meer

CORONA RECHTSPRAAK - 15.02.2023

Moet u een patiënt toelaten als deze geen mondkapje wil dragen?

Een patiënt heeft begin 2022 (tijdens de landelijke mondkapjesplicht) een afspraak bij haar arts vanwege chronische verkoudheidsklachten. De patiënt meldt zich zonder mondkapje en vertrekt uiteindelijk onverrichter zake. Mocht de arts haar weigeren?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid